Άνοια και νόσος Alzheimer: Περισσότερα χρόνια με ποιότητα ζωής για τους ασθενείς

Άνοια και νόσος Alzheimer: Περισσότερα χρόνια με ποιότητα ζωής για τους ασθενείς

31/11/2015                                                                            12.30

 

Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας. Υπολογίζεται ότι σήμερα στη χώρα μας περίπου 250.000 συνάνθρωποί μας πάσχουν από κάποιας μορφής άνοια.
Η αύξηση των περιστατικών άνοιας και νόσου Alzheimer, η κλινική εικόνα των ασθενών αλλά και οι τρόποι με τους οποίους οι πάσχοντες μπορούν να διατηρήσουν, για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια, την καλή ποιότητα της ζωής τους, ήταν τα θέματα που ανέπτυξαν στις ομιλίες τους, οι επιστήμονες του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Νίκαιας – Α.Ι. Ρέντη.

Όπως επισήμανε στην ομιλία του, ο Ψυχίατρος κι επιστημονικά υπεύθυνος του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», Αντώνης Μούγιας «Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας. Υπολογίζεται ότι σήμερα στη χώρα μας περίπου 250.000 συνάνθρωποί μας πάσχουν από κάποιας μορφής άνοια. Έως το 2050 τα περιστατικά άνοιας και νόσου Alzheimer υπολογίζεται πως θα αυξηθούν σημαντικά. Η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού, σχετικά με τα συμπτώματα της νόσου είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ώστε οι πάσχοντες να διαγνωστούν έγκαιρα και να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία, η οποία δεν σταματά την εξέλιξη της νόσου αλλά διατηρεί την καλή ποιότητα ζωής του ασθενούς για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια».

Καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής ποιότητας ζωής του ασθενούς παίζει αναμφίβολα και ο τρόπος φροντίδας του. Η έμπειρη ψυχολόγος του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», Γεωργία Πρατήλα μιλώντας για το θέμα τόνισε ότι «η ύπαρξη ρουτίνας, ενός επαναλαμβανόμενου καθημερινού προγράμματος για τους ηλικιωμένους, τους βοηθά να νιώθουν ασφάλεια και ηρεμία. Και οι φροντιστές πρέπει να φροντίζουν επαρκώς τους εαυτούς τους ώστε να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες καθώς είναι γνωστό ότι επιβαρύνονται και ψυχικά και σωματικά, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ηλικιωμένων που φροντίζουν».

Συνήθεις καταστάσεις όπως, το να ξεχνάει κανείς ονόματα ή να μην θυμάται προσωρινά για ποιο λόγο έκανε μία ενέργεια ή μια κίνηση ή να μην βρίσκει την κατάλληλη λέξη για να εκφραστεί κ.α. δεν αποτελούν συμπτώματα άνοιας, εξήγησε ο κος Μούγιας δίνοντας έτσι το λόγο στην Κοινωνική Λειτουργό, Διονυσία Νατσιοπούλου, η οποία ενημέρωσε τους ηλικιωμένους που γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου,, για τις δωρεάν υπηρεσίες που παρέχονται από τον Οργανισμό Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ».

Οργανισμός Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ».

Ο Οργανισμός Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», είναι μια Μη Κυβερνητική, Μη Κερδοσκοπική Επιστημονική Εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2001 από μέλη της Ελληνικής Γεροντολογικής Εταιρείας, με στόχο να παρέχει στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, δωρεάν εξειδικευμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, για την αντιμετώπιση της άνοιας και των υπολοίπων ψυχογηριατρικών προβλημάτων που συχνά αντιμετωπίζουν τα άτομα της Τρίτης ηλικίας.

Έχοντας πάντα ως γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ηλικιωμένων, που πάσχουν από ψυχογηριατρικά νοσήματα, μέσω της ενίσχυσης της αυτονομίας και της ανεξάρτητης διαβίωσης τους, ο «Νέστωρ» ανέπτυξε μια σειρά από δομές που συμβάλουν καθημερινά προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», ανέπτυξε και λειτουργεί μέχρι σήμερα:
– Δύο Κέντρα Ημέρας Νόσου Alzheimer (Κυψέλη, Αγ. Ελευθέριος)
– Κλινική Βραχείας Νοσηλείας για ασθενείς με άνοια
– Δύο ψυχογηριατρικά Οικοτροφεία (Αθήνα, Χαλάνδρι)
– Προστατευόμενο Διαμέρισμα
– Ιατρείο Μνήμης και Ψυχιατρικό Ιατρείο, στους Δήμους Κηφισιάς, Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος, Γαλατσίου, Βριλησσίων
– Γραμμή SOS για φροντιστές ασθενών με άνοια

Επιπλέον, παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για την άνοια όπως:
– εξωτερικά ιατρεία
– συμβουλευτικές συνεδρίες
– ομάδες εργοθεραπείας
– ψυχοθεραπευτικές ομάδες συγγενών
– πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι
– εκπαιδευτικά μαθήματα για συγγενείς ασθενών
– σεμινάρια για Επαγγελματίες Υγείας

Ο Οργανισμός Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ» σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του δήμου της Αθήνας υλοποιεί πρόγραμμα σίτισης και ψυχολογικής υποστήριξης από εθελοντές, σε 35 οικογένειες ηλικιωμένων που το έχουν ανάγκη (μοναχικοί ηλικιωμένοι, ηλικιωμένοι που φροντίζουν ανήλικα εγγόνια και ηλικιωμένους με άνοια).
Ετησίως περισσότεροι από 5.000 ηλικιωμένοι απολαμβάνουν δωρεάν, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου Alzheimer και για άλλα ψυχογηριατρικά προβλήματα ενώ τουλάχιστον 250 ασθενείς με άνοια νοσηλεύονται στην Κλινική Βραχείας Νοσηλείας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.nstr.gr

 

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *