Απαραίτητος ο λεπτομερής καρδιολογικός έλεγχος για όλους τους αθλητές

Απαραίτητος ο λεπτομερής καρδιολογικός έλεγχος για όλους τους αθλητές

18/5/2015                                                          10:00

 

Ειδικοί από την Ιταλία συνιστούν ότι οι αθλητές, ακόμα και όταν είναι ολυμπιακού επιπέδου, πρέπει να υποβάλλονται πριν από τους αγώνες σε ειδικό καρδιολογικό έλεγχο για να εντοπιστούν εγκαίρως τυχόν απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες. Πιο συγκεκριμένα ο δρ Πάουλο Αντάμι, από το Ινστιτούτο Αθλητικής Ιατρικής & Επιστήμης της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, και οι συνεργάτες του εξέτασαν 2.354 αθλητές που είχαν προεπιλεγεί την περίοδο 2004-2012 για συμμετοχή στους θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της συγκεκριμένης περιόδου.

Οι εξετάσεις που τους έκαναν οι αθλητές ήταν ηλεκτροκαρδιογράφημα στη διάρκεια της άσκησης και σε κατάσταση ηρεμίας, και υπερηχογράφημα καρδιάς και με μεγάλη τους έκπληξη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι 171 από αυτούς, ποσοστό δηλαδή 7,3% του συνόλου, είχαν διάφορες μορφές καρδιαγγειακών προβλημάτων, είτε δομικών είτε ηλεκτροφυσιολογικών οι οποίες προκαλούν διαταραχές του καρδιακού ρυθμού ή αρρυθμίες. Στα προβλήματα που εντοπίστηκαν συμπεριλαμβάνονται καρδιομυοπάθειες και στεφανιαία νόσος.

Ο περαιτέρω έλεγχος αυτών των αθλητών έδειξε ότι οι έξι από αυτούς έπασχαν από δυνητικά θανατηφόρα καρδιολογικά προβλήματα και δεν έπρεπε να αγωνίζονται. Άλλοι 24 αθλητές προσωρινά παύθηκαν από τους αγώνες, αλλά τελικά τους επετράπη να λάβουν μέρος, αλλά υπό στενή ιατρική παρακολούθηση.

«Δεν πρέπει να λαμβάνουμε ως δεδομένη την υγεία των κορυφαίων αθλητών», δήλωσε ο δρ Αντάμι, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματά του στο συνέδριο EuroPRevent 2015 της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC). «Προκαλεί τεράστια έκπληξη το γεγονός ότι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι θεωρούνται οι υγιέστεροι ίσως άνθρωποι στον κόσμο, έχουν τόσο σοβαρές καρδιαγγειακές ανωμαλίες, οι οποίες μάλιστα δεν τους εμπόδισαν να φτάσουν σε τόσο υψηλό αγωνιστικό επίπεδο.Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα καρδιαγγειακά προβλήματα είχαν παραμείνει αδιάγνωστα, διότι οι διαγνωστικές εξετάσεις που είχαν κάνει έως τώρα δεν ήταν τόσο λεπτομερείς όσο οι δικές μας». Συμπερασματικά: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι κορυφαίοι αθλητές χρειάζονται λεπτομερέστερο ιατρικό έλεγχο απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός, δεδομένης της έντασης και της καταπόνησης του καρδιαγγειακού συστήματός τους από την συνεχή, πολύωρη προπόνηση».

 

ΤΑ ΝΕΑonline

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.