Άσκηση με βάρη εναντίον της ανδρικής “κοιλίτσας”

Άσκηση με βάρη εναντίον της ανδρικής “κοιλίτσας”

15/1/2015                 10:00

 

Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, έδειξε πως υγιείς άνδρες που πραγματοποιούσαν καθημερινή προπόνηση με βάρη για 20 λεπτά, εμφάνισαν μικρότερη αύξηση του ενδοκοιλιακού λίπους με την πάροδο του χρόνου, συγκριτικά με όσους αφιέρωναν αντίστοιχο χρόνο σε αερόβια άσκηση.

Παράλληλα, ο συνδυασμός προπόνησης με βάρη και αερόβιας άσκησης βρέθηκε να σχετίζεται με βέλτιστα αποτελέσματα, ενώ η αερόβια άσκηση μεμονωμένα σχετίστηκε με χαμηλότερη αύξηση του βάρους. Όπως αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης, η ενασχόληση με ασκήσεις αντιστάσεων και –ιδανικά-, ο συνδυασμός τους με αερόβια άσκηση, μπορεί να βοηθήσει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να μειώσουν το σωματικό λίπος και να αυξήσουν ή να διατηρήσουν το μυϊκό ιστό.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Obesity, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα σχετικά με τη φυσική δραστηριότητα, το σωματικό βάρος και την περιφέρεια μέσης 10,500 υγιών ανδρών. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε από το 1996 έως το 2008 και οι ερευνητές εξέτασαν ποιο είδος άσκησης είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στη μεταβολή της περιφέρειας μέσης σε περίοδο 12 ετών.

Συνολικά βρέθηκε πως οι άνδρες που αύξησαν τη διάρκεια της προπόνησης με βάρη κατά 20 λεπτά, εμφάνισαν μικρότερη αύξηση της περιφέρειας μέσης κατά περίπου 0,7 εκατοστά, μετά από διάστημα 12 ετών, συγκριτικά με εκείνους που αύξησαν τα επίπεδα αερόβιας άσκησης. Από την άλλη, όσοι είχαν υψηλότερο χρόνο ενασχόλησης με καθιστικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, εμφάνισαν μεγαλύτερη αύξηση της περιφέρειας μέσης.

Η παρούσα μελέτη τονίζει τη σημασία της προπόνησης με βάρη στη μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Τέλος, καταλήγουν οι ερευνητές, ο συνδυασμός της προπόνησης με βάρη με αερόβια άσκηση φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια διατήρησης υγιούς σωματικού βάρους και λίπους.

ΠΗΓΗ: Ξένος Τύπος, neadiatrofis.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *