“Αθώος” τελικά ο γλυκαιμικός δείκτης

“Αθώος” τελικά ο γλυκαιμικός δείκτης

19/12/2014                 8:00

 

Εδώ και αρκετά χρόνια οι επιστήμονες μας προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία μας τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τώρα, όμως μια νέα μελέτη «αθωώνει» τον γλυκαιμικό δείκτη ως προς την αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου και διαβήτη, στα υγιή άτομα.

Ο γλυκαιμικός δείκτης, είναι ένας δείκτης του πόσο γρήγορα τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες (όπως φρούτα, δημητριακά, αρτοσκευάσματα) αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Εκείνα που προκαλούν απότομη αύξηση σε διάστημα δύο ωρών έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ενώ εκείνα που δεν προκαλούν τόσο άμεσα αύξηση, θεωρούνται χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου.

Έτσι λοιπόν τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως τα ζυμαρικά και οι μπανάνες θεωρείται ότι κάνουν κακό στην υγεία της καρδιάς και αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.

Όμως οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου «Τζονς Χοπκινς» και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, υποστηρίζουν το αντίθετο.

«Δεν εντοπίσαμε σαφή στοιχεία που να δείχνουν ότι οι δίαιτες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν θετική επίδραση στη μείωση των παραγόντων καρδιακού κινδύνου και την πρόληψη του διαβήτη. Επίσης, ασαφή είναι τα στοιχεία για το αν μπορούν τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους», εξηγεί ο Δρ Λορενς Αππελ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Οι ερευνητές έλεγξαν κατά πόσο ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφίμων επηρεάζει την υγεία της καρδιάς και τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη του ατόμου. Συγκρότησαν λοιπόν μια ομάδα 163 εθελοντών από τη Βαλτιμόρη και τη Βοστόνη. Όλοι ήταν υπέρβαροι και είχαν αρτηριακή πίεση πάνω από το φυσιολογικό.

Με τυχαίο τρόπο επιλέχθηκαν να ακολουθήσουν μια από τέσσερις δίαιτες. Καθεμιά περιείχε ίδιο αριθμό θερμίδων, αλλά προέρχονταν από τρόφιμα, είτε με υψηλή, είτε με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, και υψηλό ή χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο.

Οι εθελοντές έτρωγαν το κύριο γεύμα παρουσία των ερευνητών και τα άλλα δύο κατ’ οίκον. Μετά από πέντε εβδομάδες, άλλαξαν διατροφικό πλάνο. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες μέτρησαν την αρτηριακή πίεση, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, και τα επίπεδα της HDL («καλής») και LDL («κακής») χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Τελικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δίαιτες με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο δεν μείωσαν την αρτηριακή πίεση ή την LDL χοληστερόλη και δεν βελτίωσαν την αντίσταση ινσουλίνης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό σημαίνει ότι, ο οργανισμός του ανθρώπου είναι προγραμματισμένος να μπορεί να διαχειριστεί τις διακυμάνσεις του γλυκαιμικού φορτίου των τροφίμων, ακόμα κι αν πρόκειται για υπέρβαρα άτομα ή για εκείνους που έχουν προβλήματα αντίστασης στην ινσουλίνη.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *