Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερους ανθρώπους από το AIDS

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερους ανθρώπους από το AIDS

30/6/2015                                                                            10:30

 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερους ανθρώπους απ’ όσους το AIDS και η ελονοσία μαζί, προειδοποιεί διεθνής ομάδα επιστημόνων. Χρησιμοποιώντας ειδικά μαθηματικά μοντέλα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν όλα τα κράτη επανέφεραν τα επίπεδά της εντός των θεσπισμένων ορίων ασφαλείας, θα αποτρέπονταν σε ετήσια βάση 2,1 εκατομμύρια θάνατοι, κυρίως από έμφραγμα, εγκεφαλικό και καρκίνο του πνεύμονα.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Environmental Science and Technology», είναι η πρώτη λεπτομερής ανάλυση των αποτελεσμάτων που μπορεί να έχει στην υγεία η βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα. Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά εξέτασαν την ατμοσφαιρική ρύπανση από μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια (PM) μεγέθους κάτω των 2,5 μικρονίων, τα οποία προέρχονται από φωτιές, ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες άνθρακα, αυτοκίνητα και φορτηγά, καθώς και από γεωργικές και βιομηχανικές εκπομπές αερίων.

Επειδή είναι πάρα πολύ μικρά εισέρχονται βαθιά στους πνεύμονες και σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων (συμπεριλαμβανομένων του εμφράγματος και του εγκεφαλικού), πνευμονοπαθειών (όπως το εμφύσημα) και καρκίνου.

Οπως γράφουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζόσουα Απτ, επίκουρο καθηγητή στη Σχολή Μηχανικών Cockrell του Πανεπιστημίου του Τέξας, οι περισσότεροι κάτοικοι του κόσμου ζουν σε περιοχές στις οποίες οι συγκεντρώσεις των PM υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας των 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Συνολικά, η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για 3,2 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο – είναι περισσότεροι από αυτούς που οφείλονται στο AIDS και την ελονοσία μαζί. Οι θάνατοι αυτοί θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά εάν βελτιωνόταν η ποιότητα του αέρα όχι μόνο στις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και σε εκείνες όπου το πρόβλημα είναι σαφώς μικρότερο. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν να αποτρέπονται 1,4 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι τον χρόνο εάν οι πιο μολυσμένες χώρες (όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία) έφερναν τα επίπεδα των PM εντός των ορίων ασφαλείας. Οσον αφορά τις χώρες με μικρότερο πρόβλημα (όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι χώρες της Ευρώπης), η βελτίωση του αέρα σε αυτές θα μπορούσε να σώζει πολύ πάνω από μισό εκατομμύριο ζωές ετησίως.

Οι ερευνητές προειδοποιούν επίσης ότι εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού οι κίνδυνοι για την υγεία από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους αυξάνονται και αν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παραμείνουν αναλλοίωτα, στο εγγύς μέλλον τα θύματά της θα είναι πολύ περισσότερα.

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.