“΄Αχρηστα” τα ενεργειακά ή βιταμινούχα ροφήματα

“΄Αχρηστα” τα ενεργειακά ή βιταμινούχα ροφήματα

29/1/2015                  9:00

 

Τα ενεργειακά ποτά και τα ροφήματα που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες δεν ενισχύουν την πνευματική και σωματική υγεία, αποφαίνεται επιστημονική ομάδα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.

Μάλιστα, πολλά από τα οφέλη που τους αποδίδονται δεν έχουν καμιά επιστημονική βάση, αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Σήμερα, εκατοντάδες διαφορετικά ενεργειακά ποτά και βιταμινούχα ροφήματα κυκλοφορούν στο εμπόριο με τους παραγωγούς τους να ισχυρίζονται ότι προσφέρουν αναρίθμητα οφέλη, από την ενίσχυση της συγκέντρωσης μέχρι και την βελτίωση της μνήμης.

Επιστημονική ομάδα των Πανεπιστημίων του Τορόντο και του Ρίερσον, στον Καναδά, μελέτησε τη σύσταση των προϊόντων αυτών σε σχέση με τους ισχυρισμούς που τα συνόδευαν. Επρόκειτο κυρίως για ενεργειακά ποτά, νερά με βιταμίνες και χυμούς με πρόσθετες θρεπτικές ουσίες, κυρίως βιταμίνη Β6, Β12, C και νιασίνη. «Αλλά, με εξαίρεση την βιταμίνη C οι περισσότεροι νεαροί ενήλικες ήδη παίρνουν τα θρεπτικά αυτά συστατικά από άλλες πηγές», εξηγεί η ερευνήτρια Ναόμι Ντάτσνερ.

Και προσθέτει ότι «ενώ η μελέτη μας αποδεικνύει ότι, ο καταναλωτής αποκομίζει τελικά ελάχιστο ή καθόλου όφελος από τα συγκεκριμένα προϊόντα, οι εταιρείες τα παρουσιάζουν ως καινοτόμα. Ωστόσο, δεν εντοπίσαμε στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι ικανά να αντιμετωπίσουν έλλειψη θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό».

ΠΗΓΗ: in.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.