Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος από τη χρήση αντιόξινων φαρμάκων

Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος από τη χρήση αντιόξινων φαρμάκων

22/6/2015                                                              10:30

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Νικ Λίπερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν μία δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τις βρετανικές Guardian και Independent, εκτίμησαν ότι όσοι παίρνουν φάρμακα για τις καούρες τακτικά κινδυνεύουν κατά 16% έως 21% περισσότερο να πάθουν έμφραγμα.

Ο Λίπερ έκανε λόγο για πιθανώς σοβαρό πρόβλημα από την άποψη της δημόσιας υγείας, με δεδομένο ότι τα φάρμακα αυτά σε ορισμένες χώρες μπορούν να αγορασθούν ανεξέλεγκτα όχι μόνο σε φαρμακεία, αλλά και σε άλλα μέρη, όπως τα σούπερ-μάρκετ. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτά τα φάρμακα ίσως να μην είναι τόσο ασφαλή, όσο νομίζαμε έως τώρα», είπε ο αμερικανός καρδιολόγος και ανέφερε ότι ίσως θα έπρεπε να αναθεωρηθεί η ευκολία της διαθεσιμότητάς τους.

Αν και η νέα έρευνα δεν αποδεικνύει ότι τα αντιόξινα φάρμακα προκαλούν εμφράγματα, αλλά δείχνει απλώς ότι υπάρχει συσχέτισή τους με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, οι ερευνητές θεωρούν ότι το πρόβλημα πιθανώς συνίσταται στο ότι αυτά τα φάρμακα επιδρούν αρνητικά στα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας πλάκας στο εσωτερικό τους και επιφέροντας έτσι στένωσή τους και φλεγμονή.

Μια άλλη κατηγορία αντιόξινων φαρμάκων, που επίσης μελετήθηκαν στην ίδια έρευνα, οι λεγόμενοι «Η2 αναστολείς», δεν φάνηκε να αυξάνουν καθόλου τον κίνδυνο εμφράγματος. Οι ερευνητές υπογράμμισαν πάντως ότι επουδενί δεν πρέπει κάποιος ασθενής να σταματήσει μόνος του να παίρνει τα αντιόξινα φάρμακά του, χωρίς προηγουμένως να έχει συμβουλευθεί τον γιατρό του.

 

Πηγή: Newsbeast.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *