Τα μπαχαρικά μειώνουν την πρόσληψη αλατιού

Τα μπαχαρικά μειώνουν την πρόσληψη αλατιού

4/12/2014         12:00

Τα μπαχαρικά και τα βότανα βοηθούν στην μείωση πρόσληψης αλατιού, σύμφωνα με μία νέα έρευνα. Το φαγητό χωρίς αλάτι μπορεί να είναι άγευστο, αλλά η γεύση μπορεί να προσαρμοστεί με την προσθήκη βοτάνων και μπαχαρικών, όπως το τσίλι, το τζίντζερ, το λεμόνι ή ο χυμός λάιμ .

Σε μια νέα μελέτη από το Τμήμα Οικογενειακής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια , 55 εθελοντές κατανάλωσαν μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο για τέσσερις εβδομάδες. Ως γνωστόν το αλάτι είναι η κύρια πηγή νατρίου στα τρόφιμα. Στη δεύτερη φάση, οι μισοί από τους εθελοντές συμμετείχαν σε μια 20 εβδομάδων συμπεριφορική παρέμβαση, με στόχο τη μείωση της πρόσληψης νατρίου σε 1.500 μγρ. την ημέρα , χρησιμοποιώντας μπαχαρικά και βότανα, ενώ οι άλλοι μισοί ελάττωσαν μόνοι τους την πρόσληψη νατρίου. Περισσότερο από το 60% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και σχεδόν το ένα πέμπτο είχαν διαβήτη και ήταν υπέρβαροι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν στην πρώτη φάση , ότι η πρόσληψη νατρίου μειώθηκε από 3.450μγρ. την ημέρα σε 1.656 μγρ. την ημέρα. Στη δεύτερη φάση, η πρόσληψη νατρίου αυξήθηκε και στις δύο τις ομάδες. Ομως, εκείνοι που έλαβαν τη συμπεριφορική παρέμβαση κατανάλωναν κατά μέσο όρο 966 μγρ. ημερησίως νατρίου λιγότερα από η ομάδα που δεν έλαβε την παρέμβαση .

“Οι άνθρωποι που έλαβαν την συμπεριφορική παρέμβαση, έμαθαν πώς να χρησιμοποιούν τα βότανα και τα μπαχαρικά στις συνταγές, πώς να παρακολουθούν τη διατροφή τους, ξεπερνώντας τα εμπόδια για να κάνουν διατροφικές αλλαγές, τι να επιλέξουν όταν τρώνε έξω και πώς να καταφέρουν να διατηρήσουν την πρόσληψη νατρίου μόνιμα σε χαμηλά επίπεδα” , ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Σέρυλ Άντερσον.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μέση κατανάλωση αλατιού είναι 8.6 γρ. ανά άτομο ανά ημέρα, η οποία είναι πολύ υψηλή και ο στόχος είναι να μειωθεί στα 6 γρ. ημερησίως.

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *