To CAFE SCIENTIFIQUE στο 3ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας στην Τεχνόπολη

To CAFE SCIENTIFIQUE στο 3ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας στην Τεχνόπολη

4/4/2016                                                                                    12.00

 

Το CAFE SCIENTIFIQUE ανανεώνει το ραντεβού του με το κοινό του για τον Απρίλιο, δίνοντας το «παρών» στο 3ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας στην Τεχνόπολη με δύο ομιλίες.

Πέμπτη 7 Απριλίου, 7μμ, Τεχνόπολη (Νέοι Φούρνοι) «Η τέχνη της απάτης και του τρολαρίσματος στην επιστήμη».

Παρασκευή 8 Απριλίου, 6μμ, Τεχνόπολη (Νέοι Φούρνοι) «Το ανθρώπινο μικροβίωμα, ο άδηλος συνοδοιπόρος υγείας».

Αναλυτικότερα, την Πέμπτη 7 Απριλίου, και ώρα 7μμ, ο κ. Γιαννης Κερκινές, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών θα ξεναγήσει το κοινό στην «τέχνη της απάτης και του τρολαρίσματος στην επιστήμη».

Η εξαπάτηση, αλλά και η σάτιρα έχουν μακρά παράδοση σχεδόν σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας και η επιστήμη δύσκολα θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση: επιστήμονες που δημοσιεύουν επί χρόνια παραποιημένα δεδομένα χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς. Ανόργανοι χημικοί που απομονώνουν τα ατομικά τροχιακά σε μπουκάλι. Οργανικοί χημικοί που συνθέτουν ανθρωπάκια. Πειραματικοί φυσικοί που βλέπουν ακτίνες που «μόνο αν είσαι Γάλλος μπορείς να τις δεις». Τέτοιες, καθώς και άλλες περιπτώσεις επιστημονικής εξαπάτησης ή απλού «τρολαρίσματος» των επιστημόνων, θα αποτελέσουν το αντικείμενο αυτής της παρουσίασης.

Ο Γιάννης Κερκινές σπούδασε Χημικός στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου πήρε το Διδακτορικό του το 2003 στην Φυσικοχημεία. Το 2004 ξεκίνησε μεταδιδακτορική έρευνα στο ομώνυμο Εργαστήριο, την οποία συνέχισε από τον Αύγουστο του 2006 στο Emory University, στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Από το 2008 εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Κύριά του ερευνητική ασχολία αποτελεί η μελέτη της ύλης με την Κβαντική Υπολογιστική Χημεία και οι εφαρμογές της σε υλικά νέας τεχνολογίας.

Την Παρασκευή 8 Απριλίου και ώρα 6μμ, ο κ. Διονύσης Σγούρας, Κύριος Ερευνητής στο Εργαστήριο Ιατρικής Μικροβιολογίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ θα μας «συστήσει» στο ανθρώπινο μικροβίωμα, τον άδηλο συνοδοιπόρο υγείας.

Tι είναι το ανθρώπινο μικροβίωμα; Από πού προέρχεται και πώς μεταβάλλεται με την ηλικία; Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η ποικιλομορφία του; Πώς βοηθά στην ωρίμανση του ανοσολογικού μας συστήματος και προστατεύει από τις λοιμώξεις; Ποιά είναι η σημασία της «μικροχλωρίδας» του εντέρου στη παχυσαρκία, στις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και στον καρκίνο; Λειτουργικές τροφές, προβιοτικά, πρεβιοτικά είναι τελικά και ευ-βιοτικά; Αλήθειες και ψέματα… Μια περιπλάνηση στο φαινομενικά αθέατο, και εν πολλοίς άγνωστο, μέχρι πρότινος, κόσμο των μικροβίων που διαβιούν στο σώμα μας και επηρεάζουν την υγεία και την ευτυχία μας.

Ο Διονύσης Σγούρας αποφοίτησε από την Πειραματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρε πτυχίο Χημικού από την Φυσικομαθηματική Σχολή του ΕΚΠΑ. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Keele, Μ. Βρετανίας με θέμα τη στόχευση αντικαρκινικών φαρμάκων και μεταδιδακτορική έρευνα στη μοριακή ογκολογία σαν ερευνητικός υπότροφος Fogarty των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Το 2002 εντάχθηκε στο ερευνητικό δυναμικό του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ όπου κατέχει θέση Κύριου Ερευνητή στο Εργαστήριο Ιατρικής Μικροβιολογίας μελετώντας μοριακούς μηχανισμούς παθογένειας βακτηρίων. Από το 2014 είναι επίσης υπεύθυνος της Μονάδας Εμβολίων του Ινστιτούτου.

Οι ομιλίες είναι ανοιχτές για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο. Διεξάγονται στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100 (μετρό Κεραμεικός, 210-3475518, 210-3453548). Για περισσσότερες πληροφορίες σχετικά με το φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει από τις 5 έως τις 10 Απριλίου, http://www.athens-science-festival.gr/programme/

 

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.