30/11/2015 11.00
Γνωρίζετε ότι παστέλι έχει 30% λιπαρά; Η γραβιέρα το ίδιο ή και περισσότερο; Αρκετά τρόφιμα που πολύ αθώα καταναλώνουμε –ενίοτε χωρίς φειδώ- έχουν μέσα τους «κρυμμένα» λιπαρά που δεν περιμένουμε.
Βέβαια, πρέπει να πούμε τονίζει, η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος κα Μαίρη Μιχελή ότι δεν είναι μόνο η ποσότητα των λιπαρών που ενδιαφέρει, αλλά και το είδος τους. Όλα τα λιπαρά θα σας δώσουν 9 θερμίδες / γρ. λίπους, αλλά τα λεγόμενα «κορεσμένα» λιπαρά -βρίσκονται κυρίως στα ζωικά προϊόντα- επιβαρύνουν περισσότερο την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Σε κάθε περίπτωση, αν δείξουμε λίγη προσοχή και μάθουμε τι τρώμε, μπορούμε επωφεληθούμε απ’ όλες τις τροφές.
Εύλογα θα σας έχει δημιουργηθεί η απορία «ποια είναι εκείνα τα τρόφιμα που ίσως δεν αντιλαμβάνεστε ότι περιέχουν λιπαρά;». Θα αναφερθούμε σε ορισμένα τρόφιμα που θεωρώ βασικά, αλλά να ξέρετε ότι «κρυμμένα» λιπαρά μπορούμε να συναντήσουμε και στα πιο απίθανα τρόφιμα. Γι’ αυτό, όπου βλέπετε διατροφική ετικέτα, συμβουλευτείτέ την!
Ξηροί καρποί: Μπορεί η υφή τους να είναι «αμυλώδης», αλλά σας πληροφορώ ότι οι πολύτιμες αυτές τροφές ανήκουν στην ομάδα των λιπαρών! Αποτελούνται κατά 50-60% από λιπαρά.
Τυριά: Τα περισσότερα παραδοσιακά ελληνικά τυριά έχουν αρκετά λιπαρά (συνήθως 25 – 40%). Αν θέλετε να ψωνίσετε έξυπνα, να θυμάστε ότι, με ελάχιστες εξαιρέσεις (π.χ. μανούρι), τα λευκά φρέσκα τυριά είναι συνήθως πιο «άπαχα» από τα κίτρινα ή τα πιο ώριμα. Το κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών, μόνο 10% λιπαρά, αλλά με όλη την γεύση του κίτρινου τυριού αποτελεί μία καλή επιλογή για την αποφυγή πολλών θερμίδων και λιπαρών ακόμα και σε σχέση με πολλά λευκά τυριά.
Πίτες: Όλες οι πίτες -είτε το φύλλο τους είναι σφολιάτα, είτε παραδοσιακό είτε κουρού- χρησιμοποιούν αρκετή ποσότητα λαδιού για να ψηθούν ωραία και να αποκτήσουν τη χαρακτηριστική, λαχταριστή υφή τους. Υπολογίστε ότι έχουν περίπου 25% λιπαρά.
Ελιές: Ίσως το γνωρίζατε, ίσως όχι. Οι ελιές που βάζετε στον ντάκο ή τρώτε συνοδευτικά με τα γεύματά σας, δίνουν και λιπαρά και θερμίδες! Έχουν 20-40% λιπαρά ανάλογα με την ποικιλία και τον τρόπο παρασκευής τους (αποξήρανση, διατήρηση σε άλμη κ.λπ.).
Μπιφτέκια λαχανικών / φαλάφελ: Είναι νόστιμα, δεν θα διαφωνήσω! Εκτός από τις πρώτες ύλες και τα μπαχαρικά που μπορεί να τα απογειώνουν, τα «ζυμωμένα» λαχανικά συνήθως ψήνονται ή τηγανίζονται σε λάδι, προσθέτοντας λιπαρά σε μια ομάδα τροφίμων που δεν έχει από μόνη της.
Ταχίνι: Η πρώτη ύλη του ταχινιού είναι το σουσάμι, το οποίο ανήκει επίσης στην κατηγορία των ξηρών καρπών και των σπόρων. Είναι αναμφισβήτητα μια υγιεινή επιλογή, λόγω των ακόρεστων λιπαρών που περιέχει, αλλά δεν παύει να «κρύβει» λιπαρά. Από ταχίνι φτιάχνεται και ο μακεδονικός χαλβάς.
Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα εξωτικό «φρούτο» (καρπός) που δίνει ξεχωριστή γεύση στις σαλάτες σας. Προσοχή όμως! Αν και χαρακτηρίζεται φρούτο, περιέχει 15% λιπαρά.
Παξιμάδια: Σε αντίθεση με τις φρυγανιές, πολλά παραδοσιακά παξιμάδια (όπως π.χ. τα παξιμάδια τύπου Κυθήρων) παρασκευάζονται με λάδι. Μπορείτεσυνήθως να τα διακρίνετε από την πιο «μπισκοτένια» υφή τους.
Μη σας τρομάζουν οι αποκαλύψεις αυτές. Μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας τρόφιμα. Η διαφορά είναι πως τώρα ξέρετε τι ακριβώς σας προσφέρουν. Έτσι, θα μπορέσετε να κάνετε πιο «σοφές» επιλογές στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου διαιτολογίου σας.
Πηγή: medNutrition.gr