Απλό περπάτημα μισής ώρας την ημέρα το … διαβήτη κάνει πέρα!

Απλό περπάτημα μισής ώρας την ημέρα το … διαβήτη κάνει πέρα!

11/11/2015                                                                    15.35

 

 

Οι ελπίδες για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, της πιο διαδεδομένης και «ύπουλης» μεταβολικής διαταραχής που καταγράφεται στις μέρες μας στην παγκόσμια κοινότητα, είναι τώρα πιο μεγάλες από ποτέ: είναι, πλέον, διαπιστωμένο επιστημονικά ότι ακόμα και η πιο ήπια μορφή άσκησης, δηλαδή ένας απλός καθημερινός περίπατος, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κατά 35% – 40%!

Η εύκολη αυτή φυσική δραστηριότητα, εάν συνδυαστεί με ένα γενικότερα υγιεινό τρόπο ζωής και καλύτερες διατροφικές συνήθειες, αποτελεί την καλύτερη «ασπίδα» παιδιών και ενηλίκων εναντίον του διαβήτη.

Την ίδια ώρα, η σύγχρονη επιστημονική έρευνα είναι σε θέση να παρέχει σήμερα νέα πολύτιμα «εργαλεία» για την περαιτέρω κατανόηση, την πρόγνωση, αλλά και τη στενή παρακολούθηση της νόσου σε κάθε πάσχοντα από τον εξειδικευμένο θεράποντα ιατρό του. Χαρακτηριστικό τέτοιο «εργαλείο» αποτελεί η «Έξυπνη Κάρτα», ένα υπερσύγχρονο πληροφοριακό σύστημα που περιλαμβάνει ηλεκτρονικά όλα τα ιατρικά δεδομένα του διαβητικού, στην οποία μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο ο εξουσιοδοτημένος ειδικός που τον παρακολουθεί.

Η Κάρτα συνιστά έναν από τους βασικούς στόχους του Ερευνητικού Προγράμματος ARETAEUS, το οποίο διεξήγαγε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιοχημείας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Επιπλέον, με αφορμή τον εφετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), το Κέντρο ενώνει, για άλλη μια φορά τις δυνάμεις του στη μάχη κατά της σύγχρονης «μάστιγας» του διαβήτη με δυο εξέχοντες φορείς, που επιδεικνύουν μεγάλο κοινωνικό έργο στη δύσκολη για τη χώρα μας σημερινή συγκυρία: τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Ι.Σ.Α.) και το Δήμο Αμαρουσίου.

«Μοχλό» της συνεργασίας αυτής αποτελεί η ανάληψη σημαντικών κοινωνικών και ενημερωτικών δράσεων, που στοχεύουν στη στήριξη των Ελλήνων πολιτών και την ενίσχυση της γνώσης τους γύρω από τον σακχαρώδη διαβήτη.

Τα θετικά αυτά μηνύματα δίνουν, στο πλαίσιο των παραπάνω δραστηριοτήτων, ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.ΔΙ., Καθηγητής (Ομότιμος) Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας, Ακαδημαϊκός και Μέλος της Συγκλήτου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA, Σάλτσμπουργκ – Αυστρία) κύριος Σωτήριος Α. Ράπτης, ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.ΔΙ., Καθηγητής (Ομότιμος) Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA, Σάλτσμπουργκ – Αυστρία) κύριος Εμμανουήλ Γ. Φραγκούλης και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.) και Δήμαρχος Αμαρουσίου κύριος Γεώργιος Ε. Πατούλης.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Κέντρου, Καθηγητής κύριος Σ. Α. Ράπτης, το Ε.ΚΕ.ΔΙ., Κοινωφελές Ίδρυμα με Νομική Μορφή Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας (Π.Δ. υπ’ αριθμ. 339/1, Φ.Ε.Κ. 145, τ.Α’/1993, σε εφαρμογή του άρθρου 25 του Ν. 2071/92 τ.Α’/123/92), αναλαμβάνει από το 1993 καίριες δράσεις με σκοπό να συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη σε όλα τα επίπεδα, δίνοντας, παράλληλα, νέα ώθηση στην επιστημονική γνώση γύρω από αυτόν.

Με αυτό το δεδομένο, και για το έτος 2015, το Κέντρο έχει αναλάβει τη διοργάνωση τριών (3) Ενημερωτικών Εκδηλώσεων για τους ιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας, καθώς και για το κοινό, σε ισάριθμες πόλεις της χώρας μας, τη Σητεία τον Οκτώβριο, την Αθήνα το Νοέμβριο και το Ναύπλιο το Δεκέμβριο. Πρόκειται για άλλη μια συντονισμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των Ελλήνων πολιτών στη σύγχρονη αυτή καλπάζουσα «επιδημία», με κεντρικό τίτλο «Η ζωή με τον σακχαρώδη διαβήτη».

Στο δεύτερο «σταθμό» του προγράμματος, την Αθήνα, πολύτιμοι αρωγοί στην πρωτοβουλία του Ε.ΚΕ.ΔΙ. αναδεικνύονται, και πάλι, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Ι.Σ.Α.) και ο Δήμος Αμαρουσίου, με την προσωπική «σφραγίδα» του Προέδρου και Δημάρχου κυρίου Γεωργίου Ε. Πατούλη.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2013, ώρες 09:00 – 17:00, ο Ι.Σ.Α. θα διεξαγάγει ΔΩΡΕΑΝ μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Συλλόγου.

Παράλληλα, με την πολύτιμη συνδρομή του Δήμου Αμαρουσίου, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015, στις 17:30 – 21:00, οι δημότες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τις νέες εξελίξεις γύρω από τον σακχαρώδη διαβήτη σε ειδική Ενημερωτική Εκδήλωση για το ευρύ κοινό στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου (Βασ. Σοφίας 9 & Δημ. Μόσχα).

 

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *