Ο διαβήτης “κλέβει” 5 χρόνια από τη μνήμη

Ο διαβήτης “κλέβει” 5 χρόνια από τη μνήμη

4/12/2014         9:30

Έρευνα του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health ανακάλυψε ότι ο διαβήτης φαίνεται να γερνά τον εγκέφαλο περίπου κατά 5 χρόνια νωρίτερα. Για παράδειγμα, κατά μέσον όρο, ένας 60χρονος με διαβήτη εμφανίζει παρόμοια νοητική εξασθένηση με αυτήν ενός υγιούς 65χρονου που γερνά φυσιολογικά.

Η εξασθένηση της μνήμης, της ανάκλησης λέξεων και της εκτελεστικής λειτουργίας συνδέεται στενά με την εξέλιξη σε άνοια, απώλεια πνευματικής ικανότητας αρκετά σοβαρή ώστε να παρεμβάλλεται με την καθημερινότητα ενός ανθρώπου.

Η Elizabeth Selvin, του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, δήλωσε ότι το μάθημα π[ου παίρνουμε είναι ότι για να έχει κάποιος υγιή εγκέφαλο στην ηλικία των 70 ετών πρέπει να τρώσει σωστά και να ασκείται όταν είναι 50 ετών και ότι υπάρχει ουσιαστική νοητική εξασθένηση σε σχέση με τον διαβήτη, τον προδιαβήτη και τον φτωχό έλεγχο γλυκόζης σε ανθρώπους με διαβήτη.

Η Selvin δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της χρήσης συνδυασμού ελέγχου βάρους άσκησης και υγιεινής διατροφής για την πρόληψη του διαβήτη. Ακόμη και η απώλειά 5-10% του σωματικού βάρους μπορεί να εμποδίσει κάποιον από το να εμφανίσει διαβήτη.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Internal Medicine”.

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *