Διαχείριση άγχους για τις Πανελλαδικές

Διαχείριση άγχους για τις Πανελλαδικές

9/5/2015                                                                       13:12

 

Εξαιρετικά φορτισμένη είναι η τωρινή περίοδος στον ψυχισμό χιλιάδων εφήβων που δοκιμάζουν τις γνώσεις και τις αντοχές τους προκειμένου να κερδίσουν μία θέση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ο φόβος της αποτυχίας εγείρει φόβους απόρριψης, αποδοκιμασίας, κοινωνικού στιγματισμού, απώλειας της αυτοεκτίμησης και ενός ιδεατού μέλλοντος που ο έφηβος φαντασιώνεται.

Οι περισσότερο ανασφαλείς, άκαμπτοι και τελειομανείς μαθητές που έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν τις συχνά παράλογες και υψηλές προσδοκίες των γονιών τους, κινδυνεύουν από νοσηρό άγχος το οποίο οδηγεί στην υπολειτουργία της προσωπικότητας αυτήν την εποχή, όπως και των νοητικών λειτουργιών. Συχνά παρατηρούμε αγχώδεις νοητικές διεργασίες (δυσκολία συγκέντρωσης, διάσπαση προσοχής, παροδική απώλεια μνήμης, σύγχυση στη ροή της σκέψης, αναποφασιστικότητα, αρνητικές σκέψεις π.χ. «δεν θα τα καταφέρω», «δεν αξίζω»), αρνητικά συναισθήματα (άγχος, πανικός, φόβος, στενοχώρια, απόγνωση, οργή, εκνευρισμός, ευερεθιστότητα), ψυχοσωματικές εκφράσεις (μυοσκελετικοί πόνοι, πόνοι στην κοιλιά ή το στομάχι, τρέμουλο, πονοκέφαλοι, ταχυκαρδία), αγχώδεις συμπεριφορές (κλάμα, επιθετικότητα, αποφυγή διαβάσματος και εξετάσεων, κοινωνική απομόνωση, δυσκολία στην οργάνωση του χρόνου).

Προτείνουμε στους μαθητές να επιστρατεύσουν τη λογική τους σκέψη για να απαντούν σε κάθε αρνητική τους σκέψη κάθε στιγμή προκειμένου να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους, το κίνητρό τους για μελέτη και να μειώσουν το άγχος τους.

Σημασία πρέπει να δοθεί στην αξία της προσπάθειας και όχι της έκβασης από τους γονείς καθώς και στη μεταφορά στο παιδί σταθερού αισθήματος ασφάλειας αυτήν την εποχή, σεβόμενοι πάντα τα υγιή όρια στη σχέση τους με το παιδί τους.

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *