Πως έχουν διαφορετικό πατέρα τα δίδυμα του Βιετνάμ;

Πως έχουν διαφορετικό πατέρα τα δίδυμα του Βιετνάμ;

11/3/2016                                                                                                     16.00

 

Το γύρο του διαδικτύου έχει κάνει η είδηση ότι μία γυναίκα στο Βιετνάμ γέννησε δίδυμα αγοράκια τα οποία έχουν διαφορετικό πατέρα.

Οι γιατροί έκαναν στα μωρά εξέταση DNA επειδή ο 34χρονος σύζυγος της μητέρας ήθελε να μάθει γιατί δεν έμοιαζαν καθόλου παρότι ήταν δίδυμα.

Το εργαστήριο που έκανε την ανάλυση ανακοίνωσε ότι το χρωμόσωμα Υ του ενός μωρού ταίριαζε με αυτό του 34χρονου από την επαρχία Χόα Μπιν, αλλά το άλλο αγοράκι δεν είναι βιολογικό του παιδί.

Τα αγοράκια σήμερα είναι δύο ετών και για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έγινε κάποιο λάθος στο νοσοκομείο όπου γεννήθηκαν, οι γιατροί στο Ανόι έκαναν γενετικές εξετάσεις και στη μητέρα, επιβεβαιώνοντας ότι και τα δύο μωρά είναι δικά της.

Στον κόσμο της εμβρυολογίας η γέννηση διδύμων από διαφορετικούς πατέρες δεν είναι ανήκουστη, λέει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Βασίλειος Αθανασίου, M.D., Ph.D., επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών (www.ivfathenscenter.gr).
Πρόκειται για περιστατικό ετεροπατρικής υπεργονιμοποίησης κατά την οποία ωριμάζουν ταυτόχρονα δύο ωοθυλάκια και η γυναίκα έχει έρθει σε σύντομο χρονικό διάστημα (ίσως μικρότερο της εβδομάδας) σε σεξουαλική επαφή με δύο διαφορετικούς άντρες, με αποτέλεσμα να φέρει ζωντανά σπερματοζωάρια και από τους δύο.Το χρονικό «παράθυρο» των σεξουαλικών επαφών είναι μικρό, συνεχίζει, γιατί τα σπερματοζωάρια επιβιώνουν μέσα στο σώμα της γυναίκας από λίγες ώρες έως 3 μέρες, με τον μέσο όρο επιβίωσης να είναι 24-48 ώρες.

Η ετεροπατρική υπεργονιμοποίηση μπορεί να συμβεί μόνο σε μη πανομοιότυπα (διωογενή ή διζυγωτικά) δίδυμα, δηλαδή σε αυτά που προέρχονται από την ταυτόχρονη γονιμοποίηση δύο ωαρίων από δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια.Τα μονοωογενή δίδυμα, τα οποία προέρχονται από τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου από δύο σπερματοζωάρια, δεν μπορούν να έχουν δύο πατέρες.

Αν και η ετεροπατρική υπεργονιμοποίηση θεωρείται σπάνιο φαινόμενο, έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά σε διάφορες χώρες του κόσμου. Μάλιστα το 1992 είχε δημοσιευτεί σε ένα επιστημονικό περιοδικό ειδικό για έρευνες σε δίδυμα (το Acta geneticae medicae et gemellologiae που σήμερα λέγεται Twin Research and Human Genetics) μία μελέτη που είχε εξετάσει τις αγωγές πατρότητας σε αμερικανικά δικαστήρια και είχε δείξει ότι από τα διζυγωτικά δίδυμα που εμπλέκονταν σε αυτές, το 2,4% είχαν διαφορετικό βιολογικό πατέρα.

Πιο πρόσφατα, το 2005, έγινε γνωστή η περίπτωση των διδύμων Κοέν και Τέουν Στούαρτ από την Ολλανδία που γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση το 1993.

Από απροσεξία του εργαστηρίου, χρησιμοποιήθηκε δύο φορές ο εξοπλισμός της γονιμοποίησης, με συνέπεια να αναμιχθούν τα σπερματοζωάρια του πατέρα τους με εκείνα ενός άλλου άντρα.

Το 2010 αναφέρθηκε ένα άλλο περιστατικό στην Τουρκία (αφορούσε δύο αγοράκια), ενώ πέρυσι υπήρξε κι άλλο κρούσμα στις ΗΠΑ, στο Νιου Τζέρσεϋ (δύο κοριτσάκια).

Αντίστοιχα περιστατικά έχουν αναφερθεί στην Πολωνία, την Ισπανία, το Τέξας και αλλού.

Σήμερα στα εργαστήρια των κέντρων εξωσωματικής που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις λειτουργίας και έχουν πιστοποίηση ISO δεν υπάρχει περίπτωση τέτοιου λάθους, λόγω των μεθόδων ταυτοποίησης και ιχνηλάτησης του γενετικού υλικού που χρησιμοποιείται. Τέλος, υπογραμμίζει ότι απαγορεύεται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή η ταυτόχρονη χρήση σπερματοζωαρίων ή ωαρίων από δυο διαφορετικούς άντρες ή δυο διαφορετικές γυναίκες αντίστοιχα.

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *