Ελλείψεις Προσωπικού στην Πνευμονολογική Κλινική του Θριάσιου

Ελλείψεις Προσωπικού στην Πνευμονολογική Κλινική του Θριάσιου

17/3/2016                                                                                                                  9.00

 

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Πνευμονολογικής Κλινικής του Θριασίου Νοσοκομείου προκαλεί η μεγάλη έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, η Κλινική που διαθέτει 30 κρεβάτια, με πληρότητα που ξεπερνάει το 100% (στις γενικές εφημερίες του προηγούμενου διαστήματος, ο αριθμός των εισαγωγών κυμάνθηκε από 30 έως 55 ασθενείς) καλύπτεται από τέσσερεις μόνο ειδικευμένους γιατρούς (συμπεριλαμβανομένου και του διευθυντή) ενώ λείπουν και δύο τουλάχιστον νοσηλευτές, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση της εντατικοποίησης και τα δεκάδες χρωστούμενα ρεπό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, μετά από αίτημα της διοίκησης του νοσοκομείου, μειώθηκε η διάρκεια της εφημερίας της κλινικής (στις 12 από τις 24 ώρες).

Παρόμοια έλλειψη προσωπικού αντιμετωπίζουν και άλλες κλινικές του Θριασίου νοσοκομείου, όπως η Αιμοδοσία (που εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς διευθυντή, με δύο μόνο μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς), οι Παθολογικές κλινικές, η ΦΙΑΠ, η ΩΡΛ, η Ορθοπεδική, η Καρδιολογική κλινική αλλά και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (στη Γενική ΜΕΘ λείπουν δύο τουλάχιστον ειδικευμένοι γιατροί, και λόγω και των συχνών βλαβών των μηχανημάτων, λειτουργούν τα επτά από τα οκτώ κρεβάτια)

Την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση δεν προσλαμβάνει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, συνεχίζει, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να “μπουκώνει” με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους, με πρόσφατο παράδειγμα τη χορήγηση 330 εκατ, ευρώ σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

Προχωρώντας ακόμα παραπέρα, ψήφισαν τροπολογία που προβλέπει τη μεταφορά μέρους της ευθύνης για χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας στους Δήμους και τις Περιφέρειες (και μέσω αυτών στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών). Με την εφαρμογή της τροπολογίας, θα μεγαλώσει η διαφοροποίηση των δημόσιων μονάδων υγείας, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του αντίστοιχου Δήμου και Περιφέρειας και το κυριώτερο, ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ που προβλέπει ότι η ευθύνη για τα δημόσια νοσοκομεία θα περάσει στις Περιφέρειες και για τα κέντρα υγείας στους Δήμους.

Σε συνδυασμό με προηγούμενη τροπολογία που προβλέπει μέρος των δεδουλευμένων μας να πληρώνονται από τα έσοδα των δημόσιων μονάδων υγείας (όπως επιτακτικά ζητούσαν οι συνδικαλιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις πρόσφατες επισχέσεις για τις απλήρωτες εφημερίες), απαλλάσσεται ακόμα περισσότερο ο κρατικός προϋπολογισμός από την υποχρέωση για χρηματοδότηση των μονάδων υγείας, για να περισσεύουν περισσότερα κονδύλια για επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.

“Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων υγείας οδηγεί στην ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων (λόγω της “εξοικονόμησης” κρατικών κονδυλίων για νέες επιδοτήσεις αλλά και στην εξασφάλιση νέας “πελατείας” για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία)” καταγγέλει η Επιτροπή Αγώνα ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου του Π.Α.ΜΕ και προσθέτει:

“Καλούμε όλους τους συναδέλφους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής να συμπαραταχθούμε και να διεκδικήσουμε μαζί:

1) την πρόσληψη του αναγκαίου μονίμου προσωπικού σε όλα τα τμήματα και κλινικές. Να δοθούν όλα τα χρωστούμενα ρεπό και άδειες

2) την επαρκή συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (π.χ. αναπνευστήρες) και προμήθεια και των αναγκαίων νέων μηχανημάτων.

3) την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του Θριασίου νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό”.

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *