Πιείτε δύο ποτήρια φρέσκο χυμό πορτοκάλι την ημέρα

Πιείτε δύο ποτήρια φρέσκο χυμό πορτοκάλι την ημέρα

22/6/2015                                                                09:30

 

Βρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι δύο ποτήρια φρέσκος χυμός πορτοκάλι την ημέρα ενδέχεται να βελτιώνουν τις νοητικές ικανότητες στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Σε σχετική μελέτη που πραγματοποίησαν με 37 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 60 έως 81 ετών, διαπίστωσαν ότι έπειτα από οκτώ εβδομάδες καθημερινής κατανάλωσης του χυμού βελτιώθηκε σημαντικά η μνήμη καθώς και η ομιλία αλλά και οι χρόνοι αντίδρασής τους.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τα οφέλη αυτά σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά της οικογένειας των φλαβονοειδών, που περιέχουν σε αφθονία τα πορτοκάλια. Ακόμα προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή ενεργοποιούν τη μετάδοση μηνυμάτων σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που λέγεται ιππόκαμπος και παίζει ρόλο στη μάθηση και την αποθήκευση πληροφοριών.

Στην παρούσα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρήντινγκ ζήτησαν από τους εθελοντές τους να πίνουν καθημερινά 500 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι, ενώ στην αρχή και στο τέλος της μελέτης τους ζήτησαν να κάνουν κάποια τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών. Οι επιδόσεις τους σε αυτά τα τεστ βελτιώθηκαν κατά 8% στο τέλος των οκτώ εβδομάδων, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι δεν περίμεναν να δουν τέτοια διαφορά μόλις σε δύο μήνες.

Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που μελέτη συσχετίζει τον χυμό πορτοκάλι με αυτό το όφελος και έτσι το εύρημά αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες για να θεωρηθεί οριστικό. Οι ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας βέβαια, πρέπει να συμβουλευθούν τον γιατρό τους πριν αρχίσουν να πίνουν χυμό πορτοκάλι, διότι πολλά φάρμακα (λ.χ. του υποθυρεοειδισμού, αντιβιοτικά, αντιαλλεργικά, για την καρδιά και πολλά άλλα) αλληλεπιδρούν με αυτόν.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑonline

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *