Δυσβάσταχτο το στρες του διαζυγίου για τους εφήβους

Δυσβάσταχτο το στρες του διαζυγίου για τους εφήβους

28/4/2015                                                                        12:29

 

Επιστήμονες από τη Σουηδία προειδοποιούν ότι οι έφηβοι με διαζευγμένους γονείς έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχοσωματικά προβλήματα όπως ο πονοκέφαλος, οι δυσκολίες στον ύπνο, η ζάλη και η ανορεξία.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης θέλησαν να διαπιστώσουν πως επηρεάζει το διαζύγιο τα παιδιά και πως η κοινή και η μεμονωμένη επιμέλεια.

Επιστρατεύοντας σχεδόν 150.000 παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα ειδικό τεστ που αξιολογεί την ύπαρξη ψυχοσωματικών προβλημάτων, όπως οι δυσκολίες συγκέντρωσης και ύπνου, ο πονοκέφαλος, ο πόνος στην κοιλιά, η νευρικότητα, η θλίψη, η ζάλη και η ανορεξία. Ακόμα τα ρώτησαν αν ένιωθαν ότι μπορούν εύκολα να συζητήσουν ό,τι τα απασχολεί με τους γονείς τους και αν είχαν αρκετά χρήματα ώστε να κάνουν ό,τι και οι φίλοι τους. Κατέγραψαν επίσης την οικογενειακή τους κατάσταση και τα ταξινόμησαν σε κατηγορίες αναλόγως με το αν ζούσαν με τους δύο γονείς, κυρίως ή μόνο με τον έναν έπειτα από διάσταση ή χωρισμό, ή πότε στο ένα σπίτι και πότε στο άλλο επειδή υπήρχε διαζύγιο με κοινή επιμέλεια.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Journal of Epidemiology and Community Health» (JECH), γενικώς τα κορίτσια ανέφεραν περισσότερα ψυχοσωματικά προβλήματα απ’ ό,τι τα αγόρια σε όλες τις ηλικίες. Οι έφηβοι, όμως, που ζούσαν κυρίως ή μόνο με τον ένα γονιό ήταν αυτοί που υπέφεραν περισσότερο απ’ όλους, διότι παρουσίαζαν περισσότερα ψυχοσωματικά προβλήματα πιο συχνά. Οι συνομήλικοί τους που ζούσαν υπό συνθήκες κοινής επιμέλειας ανέφεραν σαφώς λιγότερα ψυχοσωματικά προβλήματα από αυτούς.

Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και χώρας καταγωγής των εφήβων, αλλά και ανεξάρτητα από την ποιότητα της σχέσης που είχαν με τους γονείς τους η οποία ναι μεν σχετίστηκε με την ψυχοσωματική υγεία των εφήβων, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να εξηγεί τις διαφορές στα κρούσματα ψυχοσωματικών προβλημάτων που παρατηρήθηκε αναλόγως με την οικογενειακή κατάστασή τους.

 

Πηγή: TA NEAonline

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *