Δυσκολότερο για τις γυναίκες να κόψουν το κάπνισμα

Δυσκολότερο για τις γυναίκες να κόψουν το κάπνισμα

9/1/2015               9:45

 

Οι γυναίκες γενικά δυσκολεύονται περισσότερο από τους άνδρες ως προς τη διακοπή του καπνίσματος. Αν θέλουν όμως να τα καταφέρουν, υπάρχει το το χρονικό ορόσημο της επιτυχίας υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές που το εντόπισαν.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Psychiatry Journal, η Δρ Αντριάννα Μεντρεκ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας της πόλης, μελέτησαν 34 γυναίκες και άνδρες που κάπνιζαν περισσότερα από 15 τσιγάρα την ημέρα.

Επίσης τους έδωσαν να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια και τους υπέβαλαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, καθώς κοίταζαν ουδέτερες εικόνες ή εικόνες σχεδιασμένες να προκαλούν την επιθυμία για κάπνισμα. Οι γυναίκες ελέγχθηκαν δύο φορές, σε διαφορετικά στάδια του εμμηνορρυσιακού τους κύκλου, ενώ μετρήθηκαν και τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης τους.

Από την επεξεργασία των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες γενικά ήταν δυσκολότερο να σταματήσουν να καπνίζουν λόγω του εμμηνορρυσιακού κύκλου τους.

Όσες όμως ήθελαν, για να τα καταφέρουν έπρεπε να σταματήσουν να καπνίζουν αμέσως πριν την έναρξη της εμμηνορρυσία, δηλαδή στην μέσο-ωχρινική φάση του έμμηνου κύκλου (η οποία συμβαίνει αμέσως μετά την ωορρηξία). Αντιθέτως, η δυσκολότερη στιγμή για τη διακοπή του καπνίσματος ήταν η θυλακιώδης φάση, η οποία ξεκινά αμέσως μετά την εμμηνορρυσία.

«Από τη μελέτη μας προκύπτει ότι, η ανεξέλεγκτη επιθυμία για τσιγάρο είναι εντονότερη στη αρχή της θυλακιώδους φάσης. Η πτώση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης πιθανόν να ενισχύει το σύνδρομο στέρησης και να αυξάνει την δραστηριότητα των νευρικών κυκλωμάτων που σχετίζονται με την επιθυμία για νικοτίνη», εξηγεί η Δρ Μεντρεκ.

Εξάλλου, πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έχουν δείξει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα ως προς την εξάρτηση από το τσιγάρο. Τα θηλυκά ποντίκια είχαν αναπτύξει εξάρτηση σε μικρότερο χρονικό διάστημα και ήταν διατεθειμένα να κάνουν ότι ήταν απαραίτητο προκειμένου να μην στερηθούν τη δόση νικοτίνης.

«Ωστόσο, το άγχος και η κατάθλιψη είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη, δεδομένου ότι ειδικά στις νεαρές ηλικίες, δυστυχώς η χρήση του καπνού παρουσιάζει αυξητική τάση ειδικά στις γυναίκες», προσθέτει η ερευνήτρια.

ΠΗΓΗ: in.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.