Έμπολα και Βιοηθική

Έμπολα και Βιοηθική

17/12/2014            12:00

 

Τα βιοηθικά ζητήματα που ανακύπτουν από την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα, θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσεχούς συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, σήμερα, ο καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της επιτροπής, Χριστόδουλος Στεφανάδης, «ένα από τα βασικότερα ζητήματα που εγείρει η πρόκληση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της επιδημίας Έμπολα, είναι η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών».

Ο περιορισμός των μετακινήσεων καθώς και η καραντίνα ατόμων με συμπτώματα ύποπτα για την εκδήλωση αιμορραγικού πυρετού που προκαλεί ο ιός Έμπολα, αντιβαίνει στην ελευθερία του ατόμου, αλλά δικαιολογείται υπό το βάρος της προστασίας της δημόσιας υγείας.

«Η επιδημία του ιού Έμπολα, εγείρει επίσης και επιστημονικούς προβληματισμούς, όπως η πειραματική δοκιμή φαρμάκων και εμβολίων σε ευπαθείς πληθυσμούς, τόσο στις χώρες που αποτελούν εστία της επιδημίας, όσο και παγκοσμίως. Καθώς, και η πρόσβαση των εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών σε επείγοντα θεραπευτικά σχήματα, σε περίπτωση που κολλήσουν τον ιό», εξήγησε ο κ. Στεφανάδης.

Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής συνεργάζεται ήδη με αρμόδιους φορείς, όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ, προκειμένου το σχέδιο θωράκισης της Ελλάδας από τον ιό Έμπολα να πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει η Ιατρική, χωρίς ταυτόχρονα να παραβιάζονται κανόνες δεοντολογίας που απορρέουν από την ορθή άσκηση της επιστήμης αυτής.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Πάνο Ευσταθίου, ο ιός Έμπολα έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους στην Αφρική, ενώ οι νοσούντες έχουν υπερβεί τους 18.000. «Οι δύο θάνατοι στην Ισπανία και ο ένας στην Γερμανία, καταδεικνύουν ότι ο κίνδυνος για την Ευρώπη είναι υπαρκτός. Γι’ αυτό και έχει ήδη διατεθεί ένα δισ. ευρώ από την ΕΕ για την καλύτερη διαχείριση της επιδημίας.

“Η Ελλάδα, έχει αποδείξει ότι είναι σωστά προετοιμασμένη, όπως προέκυψε και από πρόσφατο συμβάν στο αεροδρόμιο. Ο ασυμπτωματικός επιβάτης πέρασε από έλεγχο και εντοπίστηκε και να έχει συμπτώματα του ιού Έμπολα. Αμέσως ετέθη σε περιορισμό και αφού έλαβε την κατάλληλη αγωγή, αναχώρησε από την χώρα μας, χωρίς να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα”, ανέφερε ο κ. Ευσταθίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, που συμπληρώνει ήδη δέκα χρόνια λειτουργίας, αναμένεται να διατυπώσει άποψη και επί της αναγκαιότητας ύπαρξης νομικού πλαισίου συμβίωσης των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και του δικαιώματος αυτών να υιοθετούν παιδιά.

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *