Εντοπίστηκαν νέα γονίδια για τον καρκίνο των ωοθηκών

Εντοπίστηκαν νέα γονίδια για τον καρκίνο των ωοθηκών

14/1/2015                8:30

 

Έξι νέα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου των ωοθηκών εντόπισε ομάδα επιστημόνων από την Αυστραλία και τη Βρετανία. Με τα γονίδια αυτά, αυξάνεται σε 18 ο συνολικός αριθμός των γενετικών μεταλλαγών που φαίνεται να αυξάνουν την επιρρέπεια στη νόσο.

Τα νέα γονίδια προέκυψαν από την ανάλυση του γονιδιώματος περισσότερων από 68.000 γυναικών, οι 15.252 εκ των οποίων ήσαν φορείς του καλά γνωστού ογκογονιδίου BRCA1 και οι 8.211 φορείς του άλλου γνωστού ογκογονιδίου, του BRCA2. Από τις φορείς του BRCA2, οι 3.096 έπασχαν από καρκίνο των ωοθηκών.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζώρτζια Τσενέβιξ-Τρεντς, πρόσεδρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Κουήνσλαντ, τα νέα γονίδια που εντοπίστηκαν, μεμονωμένα επηρεάζουν λιγότερο τον κίνδυνο καρκίνου απ’ ό,τι τα BRCA1 και BRCA2.

«Αν, όμως, μία γυναίκα φέρει ταυτοχρόνως πολλαπλά από αυτά, ο κίνδυνος που διατρέχει μπορεί να εξισωθεί με εκείνον που επιφέρουν οι μεταλλαγές των BRCA1 και BRCA2», πρόσθεσε η δρ Τσενέβιξ-Τρεντς, η οποία είναι επίσης επικεφαλής του Εργαστηρίου Γενετικής του Καρκίνου στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας του Κουήνσλαντ (QIMR).

Και συνέχισε: «Κατανοώντας πως δρα κάθε γονιδιακή μεταλλαγή μεμονωμένα και σε συνδυασμό με τις άλλες, θα μπορέσουμε τελικά να καταλάβουμε πως ακριβώς αναπτύσσεται ο καρκίνος των ωοθηκών, γεγονός που θα μας επιτρέψει να επινοήσουμε καλύτερες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας».

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Genetics».

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.