Εντοπίστηκε γονίδιο που προδιαθέτει το γλοίωμα στον εγκέφαλο

Εντοπίστηκε γονίδιο που προδιαθέτει το γλοίωμα στον εγκέφαλο

8/12/2014             11:00

Διεθνής επιστημονική κοινοπραξία εντόπισε για πρώτη φορά ένα γονίδιο που σχετίζεται με το γλοίωμα, ένα είδος καρκίνου του εγκεφάλου που αναπτύσσεται από τα νευρογλοιακά κύτταρα. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of the National Cancer Institute, το γονίδιο αιτιολογεί γιατί ορισμένες οικογένειες έχουν γενετική προδιάθεση εκδήλωσης της συγκεκριμένης κακοήθειας.

Η ερευνητική κοινοπραξία Gliogene, με επικεφαλής την Δρ Μελίσα Μπόντι του Κολεγίου Ιατρικής «Μπέιλορ» του Χιούστον, μελέτησε γενετικά δείγματα από 435 οικογένειες με γλοίωμα σε πέντε χώρες. Τελικά εντοπίστηκε το γονίδιο ΡΟΤ1, η μετάλλαξη του οποίου μπορεί να προκαλέσει όγκο στον εγκέφαλο. Το ίδιο γονίδιο στο παρελθόν έχει συσχετιστεί και με αυξημένο κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα).

Έως τώρα, ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά για το γενετικό υπόβαθρο του γλοιώματος. Η ανακάλυψη του γονιδίου μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών.

Οι ερευνητές, υπολογίζουν ότι περίπου το 5% των όγκων του εγκεφάλου εμφανίζονται σε οικογένειες, συνεπώς έχουν κληρονομική διάσταση. Δεν αποκλείουν μάλιστα να εντοπιστούν και άλλα γονίδια «ένοχα» για γλοίωμα.

ΠΗΓΗ: In.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *