10/2/2015 11:41
Το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) σε συνεργασία με τον Τομέα Νευροεπιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών δημιούργησαν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι που φιλοδοξεί να συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση καθώς και να αλλάξει τον τρόπο που γίνεται η εξέταση για τον εντοπισμό συμπτωμάτων γνωστικής εξασθένισης, ήπιας μορφής άνοιας και νόσου Alzheimer.
Τα πρώτα στοιχεία από τη χρήση του προγράμματος είναι πολύ θετικά και αισιόδοξα . Η επιστημονική ομάδα, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μάγδας Τσολάκη, έχει ήδη δοκιμάσει το παιχνίδι σε έλληνες ασθενείς. Συγκεκριμένα κλήθηκαν να παίξουν με την βοήθεια ψυχολόγου, 55 άτομα, 21 υγιείς ηλικιωμένοι και 34 με ήπια νοητική διαταραχή(κατά μέσο όρο 68,8 ετών), οι οποίοι διεκπεραίωσαν τις δοκιμασίες και χαρακτήρισαν την εμπειρία ως πολύ θετική και μάλιστα, οι περισσότεροι δήλωσαν ότι προτιμούν αυτήν την εξέταση από την εξέταση με κλασικές νευροψυχολογικές δοκιμασίες και τεστ μνήμης.
Το ηλεκτρονικό παιχνίδι εξελίσσεται σε ένα εικονικό σουπερ μάρκετ όπου ο χρήστης καλείται να αγοράσει συγκεκριμένα προϊόντα σε συγκεκριμένες ποσότητες. O χρήστης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερα επίπεδα δυσκολίας που διαθέτει η άσκηση. Η χρήση των tablets εξασφαλίζει την ευκολία χρήσης ακόμα και σε άτομα χωρίς εξοικείωση με την τεχνολογία και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η επίδοση του ατόμου στο παιχνίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο εντοπισμού της ήπιας νοητικής διαταραχής
Όπως εξηγεί ο ο επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος, ψυχολόγος Στέλιος Ζυγούρης, «η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη παγκοσμίως, όπου μία εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας μπορεί επιτυχώς να χρησιμοποιηθεί από μόνη της για τον εντοπισμό της ήπιας νοητικής διαταραχής. Μία τέτοια εξέλιξη είναι πολύ σημαντική, καθώς πλέον δίνεται η δυνατότητα στους ηλικιωμένους να εξετάζονται προληπτικά μέσα από ένα ευχάριστο παιχνίδι, αποφεύγοντας την κόπωση που μπορεί να προκαλέσει μία κλασική νευροψυχολογική εξέταση. Η εφαρμογή, εκτός από τον εντοπισμό των ήπιων νοητικών διαταραχών, αποσκοπεί στη νοητική ενδυνάμωση και δίνει τη δυνατότητα εξάσκησης της μνήμης, καθώς και άλλων σημαντικών νοητικών λειτουργιών (εκτελεστική λειτουργία, προσοχή, οπτικοχωρικές ικανότητες, μαθηματική ικανότητα)».
Έναν ακόμη στόχο αποτελεί η χρήση του παιχνιδιού σε οικιακό περιβάλλον, ώστε να απλοποιηθεί ακόμη περισσότερο η προληπτική εξέταση για την ήπια νοητική διαταραχή.
Το παιχνίδι που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Εν-ΝΟΗΣHΣ «Σύστημα Διάχυτης Νοημοσύνης για την Πρόγνωση, Διάγνωση, Παρακολούθηση και Ενδυνάμωση ασθενών με Νοητικές Διαταραχές» και διατίθεται δωρεάν σε όσους επιθυμούν να το δοκιμάσουν εξασκώντας τη μνήμη τους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ