Εγκυμοσύνη και στοματική υγιεινή

Εγκυμοσύνη και στοματική υγιεινή

23/10/2014

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το γυναικείο σώμα και οι ορμονικές του ισορροπίες αλλάζουν με αποτέλεσμα αυτές οι αλλαγές να επηρεάζουν άμεσα την κατάσταση της στοματικής και περιοδοντικής υγείας.

Σε αυτή τη σημαντική περίοδο της ζωής μιας γυναίκας αυξάνεται ο βαθμός ευαισθησίας στην ουλίτιδα και στην περιοδοντίτιδα και είναι αναγκαία η λήψη ειδικών μέτρων πρόληψης και θεραπείας.

Πάντα ισχύει ότι η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της θεραπείας των περιοδοντικών νόσων.

-Στις έγκυες με υγιή ούλα, ή με μέτριου βαθμού ουλίτιδα πρέπει να ακολουθείται αυστηρά ένα σωστό πρόγραμμα πρόληψης και στοματικής υγιεινής. Καλό είναι να γίνεται καθαρισμός από τον οδοντίατρο στις αρχές του 2ου και του 3ου τριμήνου της κύησης.

-Στις έγκυες με έντονη περιοδοντική νόσο πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθηθεί θεραπεία της περιοδοντίτιδας που περιλαμβάνει καθαρισμό, αποτρύγωση, ριζική απόξεση και παροχή οδηγιών στοματικής υγιεινής.

Γενικά, τα φάρμακα κατά την κύηση χωρίζονται σε 5 κατηγορίες, ανάλογα με την πιθανή επικινδυνότητά τους στο έμβρυο.

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τα απολύτως ασφαλή φάρμακα. Δεν υπάρχουν φάρμακα που να χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική και να είναι πρώτης κατηγορίας. Η λιδοκαΐνη (ή πριλοκαΐνη) με 1:100000 επινεφρίνη είναι το συνηθέστερα χρησιμοποιούμενο αναισθητικό στην οδοντιατρική και ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Έχει αποδειχθεί ότι δεν βλάπτει το έμβρυο και επιτρέπεται η χρησιμοποίησή του. Υπάρχουν και αναισθητικά τρίτης κατηγορίας που πρέπει να αποφεύγονται.

Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται συνήθως στην οδοντιατρική (πενικιλίνες, ερυθρομυκίνη, κλινδαμυκίνη, κεφαλοσπορίνες, μετρονιδαζόλη) είναι δεύτερης κατηγορίας και μπορούν να χορηγηθούν όταν υπάρχουν ενδείξεις. Οι τετρακυκλίνες (δοξυκυκλίνη, μινοκυκλίνη) ανήκουν στην τέταρτη κατηγορία και δεν επιτρέπεται η χορήγησή τους.

Καλό είναι ο οδοντίατρος να επικοινωνεί με τον γυναικολόγο σε κάθε περίπτωση.

Χρήστος Λώλης
Εμφυτευματολόγος, Χειρουργός Οδοντίατρος.

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *