Οι τροφές που βοηθούν το μυαλό

Οι τροφές που βοηθούν το μυαλό

15/6/2015                                                               09:30

 

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη λίγο ελαιόλαδο ή μερικοί ξηροί καρποί στην ημερήσια διατροφή μπορεί να βοηθήσουν το μυαλό να διατηρηθεί ακμαίο στο πέρασμα του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα επιστήμονες από την Ισπανία ανακάλυψαν πως οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι εθελοντές τους που ακολουθούν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής και την εμπλουτίζουν με λίγο λάδι ή ξηρούς καρπούς παρουσιάζουν μεγαλύτερες βελτιώσεις στη σκέψη και στη μνήμη απ’ ό,τι όσοι ακολουθούν ένα διαιτολόγιο λίγων λιπαρών.

Ο ενδοκρινολόγος δρ Εμίλιο Ρος, διευθυντής της Κλινικής Λιπιδίων του Hospital Clinic της Βαρκελώνης και επικεφαλής της νέας μελέτης δήλωσε ότι τα ευρήματα αυτά «υποδηλώνουν ότι μπορεί κανείς να επιβραδύνει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών με την ακολούθηση μιας διατροφής που περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά τρόφιμα, όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί», καθώς και ότι «Επειδή οι εθελοντές μας είχαν μέση ηλικία 67 ετών όταν άρχισε η μελέτη, τα στοιχεία μας αποδεικνύουν επίσης ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξει κάποιος τη διατροφή του με στόχο να διατηρήσει ή να βελτιώσει τη νοητική λειτουργία του».

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine», συμμετείχαν 447 άνδρες και γυναίκες δίχως νοητικά προβλήματα. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε τρεις ομάδες, οι δύο εκ των οποίων ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή και η τρίτη ένα διαιτολόγιο λίγων λιπαρών. Η μία από τις ομάδες της μεσογειακής διατροφής έπρεπε να καταναλώνει στο πλαίσιό της 1 λίτρο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την εβδομάδα και η δεύτερη να καταναλώνει 30 γραμμάρια μίγματος ξηρών καρπών (καρύδια, φουντούκια και αμύγδαλα) την ημέρα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές τους επί τέσσερα χρόνια, υποβάλλοντάς τους σε τακτά χρονικά διαστήματα σε τεστ αξιολόγησης της μνήμης, της προσοχής και της σκέψης τους. Και στις δύο ομάδες που ακολούθησαν την μεσογειακή διατροφή παρατηρήθηκε βελτίωση των επιδόσεων στα τεστ μνήμης και σκέψης, ενώ στην ομάδα των λίγων λιπαρών όχι, γράφουν οι ερευνητές.

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑonline

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *