Έλλαδα: 39 κουτιά φαρμάκου ανά άτομο τον χρόνο!

Έλλαδα: 39 κουτιά φαρμάκου ανά άτομο τον χρόνο!

4/2/2015                         11:40

 

Οι Έλληνες εξακολουθούν να παίρνουν τα φάρμακα σαν καραμέλες, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) επιβεβαιώνοντας το φαινόμενο της πολυφαρμακίας στη χώρα μας. Το 2014 πωλήθηκαν περίπου 39 κουτιά φαρμάκου ανά άτομο.

Σύμφωνα με την ΟΣΦΕ, ενώ η μέση τιμή αξίας ανά τεμάχιο των φαρμάκων μειώθηκε από 11,47 ευρώ που ήταν το 2009 σε 8 ευρώ το 2014 (30,25%), η αντίστοιχη μείωση στον όγκο κατά το συγκεκριμένο διάστημα περιορίστηκε μόλις στο 5,5%. Επιπλέον, το 2014 πωλήθηκαν από τα φαρμακεία περίπου 390 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων, μέγεθος που αντιστοιχεί περίπου σε 39 κουτιά φαρμάκου ανά άτομο τον χρόνο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι, παρά τις προσπάθειες μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, η μέση τιμή των φαρμάκων υψηλού κόστους, δηλαδή των καινοτόμων σκευασμάτων δεν εμφάνισε πτώση, αλλά αύξηση. Συγκεκριμένα, από 187 ευρώ που κόστιζε κατά μέσο όρο ένα καινοτόμο φάρμακο, το 2014 καταγράφηκε αύξηση κατά 24% δηλαδή στα 232,4 ευρώ.

Παράγοντες από το χώρο του φαρμάκου σχολιάζοντας τα στοιχεία, αφήνουν να εννοηθεί ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους απολαμβάνουν «ειδικό καθεστώς προστασίας, αφού οι προσπάθειες των κυβερνήσεων για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης εστίασαν μονομερώς στις τιμές των φαρμάκων, και κυρίως των οικονομικότερων ελληνικών, με συνέπεια να υποβαθμιστεί η ανάγκη λήψης μέτρων ελέγχου της κατανάλωσης φαρμάκων, αλλά και χρήσης εργαλείων αξιολόγησης του κόστους-αποτελεσματικότητας των καινοτόμων ακριβών θεραπειών».

ΠΗΓΗ: in.gr

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *