Ελπίδες όρασης σε πάσχοντες από τύφλωση!

Ελπίδες όρασης σε πάσχοντες από τύφλωση!

14/1/2014               11:30

 

Το πρωτοποριακό εμφύτευμα Argus II, μία μοναδική συσκευή, η πρώτη εγκεκριμένη παγκοσμίως, η οποία βοηθάει σήμερα στην αποκατάσταση κάποιου βαθμού λειτουργικής όρασης για άτομα που πάσχουν από τύφλωση, θα βρεθεί από αύριο στο επίκεντρο των εργασιών του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς (15-17 Ιανουαρίου 2015), στην Αθήνα.

Το εμφύτευμα Argus II έχει ήδη εμφυτευθεί σε 85 ασθενείς με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, παγκοσμίως. Αποτελείται από μια μικροσκοπική κάμερα ενσωματωμένη σε ειδικά γυαλιά τα οποία φορά ο ασθενής. Η κάμερα συλλαμβάνει τις εικόνες και τις μετατρέπει σε ηλεκτρικά σήματα. Τα σήματα αποστέλλονται σε μια συστοιχία 60 ηλεκτροδίων η οποία έχει εμφυτευθεί επάνω στον αμφιβληστροειδή του ασθενούς. Τα οπτικά σήματα «ταξιδεύουν» στο οπτικό νεύρο και στη συνέχεια στον εγκέφαλο έχοντας προηγουμένως περάσει από μια ειδική μικρή συσκευή επεξεργασίας που φορά ο ασθενής στη ζώνη του (Vision Processing Unit, VPU) και η οποία δουλεύει με μπαταρία.

Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, Ευστράτιος Γκοτζαρίδης, «το εμφύτευμα δεν προσφέρει σε καμία περίπτωση τέλεια όραση στους ασθενείς, ούτε αυτό που ονομάζουμε ‘φυσιολογική όραση’, αφού οι ασθενείς βλέπουν κάποια φωτεινά σήματα που μαθαίνουν να μεταφράζουν. Ωστόσο, τους χαρίζει ανεξαρτησία. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί ‘επανασυνδέονται’ με τον κόσμο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους».

Εκτός όμως από το πρωτοποριακό εμφύτευμα Argus II, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν και νέα επιστημονικά στοιχεία για τις οφθαλμικές παθήσεις που θα αντιμετωπίζονται καλύτερα με τα νέα φάρμακα και ιατρικά μηχανήματα που βελτιώνουν τις δυνατότητες των οφθαλμιάτρων να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τα χειρουργικά τους περιστατικά.

Τέλος, θα γίνει εκτενής αναφορά σε επιδημιολογικά στοιχεία των οφθαλμικών παθήσεων, ανά χώρα. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, οι πιο συχνές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, είτε υγράς μορφής, είτε ξηράς μορφής και τα κληρονομικά νοσήματα. Οι παθήσεις αυτές αφορούν τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, στις ηλικίες κυρίως των 40 και άνω. Μερικοί από τους παράγοντες στους οποίους οφείλονται, είναι διατροφικοί (διαβήτης), κοινωνινικοί (κάπνισμα, άθληση, έκθεση στον ήλιο, κ.λπ.) και η κληρονομικότητα.

Στο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνονται, επίσης, ομιλίες από σημαντικούς έλληνες και ξένους ειδικούς στο θέμα της όρασης.

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.