Διάγνωση εμφράγματος σε μία ώρα!

Διάγνωση εμφράγματος σε μία ώρα!

15/1/2016                                                                                             13.40

 

Όπως έχει αποδειχθεί, η γρήγορη και αξιόπιστη διάγνωση του εμφράγματος είναι ζωτικής σημασίας, καθώς για κάθε ώρα που καθυστερεί η χορήγηση θεραπευτικής αγωγής από τη στιγμή εκδήλωσης των συμπτωμάτων αυξάνεται ο κίνδυνος θνησιμότητας

Μια καινοτομία που μειώνει δραστικά τον χρόνο διάγνωσης του εμφράγματος και δίνει τη δυνατότητα για ταχύτερη χορήγηση θεραπείας και αποτελεσματικότερη χρήση των ιατροφαρμακευτικών πόρων επιτυγχάνεται με την εξέταση τροπονίνης Τ της Roche

Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης TRAPID-AMI που δημοσιεύθηκαν διαδικτυακά στα Χρονικά της Επείγουσας Ιατρικής επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μια καινοτόμο προσέγγιση που εξασφαλίζει ταχύτερη διάγνωση του εμφράγματος σε ασθενείς με οξεία στηθάγχη. Η στρατηγική αυτή βασίζεται στην εξέταση καρδιακής τροπονίνης Τ υψηλής ευαισθησίας της Roche, χάρη στην οποία ο απαιτούμενος χρόνος παρατήρησης για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό του εμφράγματος μειώνεται από 3-6 ώρες σε μόλις 1 ώρα.

Όπως αναφέρει ο Christian Mueller, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία, ένας από τους κύριους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη, «Χάρη σ’ αυτή τη νέα προσέγγιση, μπορούμε τώρα να μειώσουμε τον χρόνο διάγνωσης του εμφράγματος για εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως, οι οποίοι προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με οξύ θωρακικό πόνο. Οι ασθενείς δεν χρειάζεται πια να περιμένουν τρεις ώρες ή και περισσότερο χωρίς να γνωρίζουν εάν πάσχουν από κάποια θανατηφόρα νόσο ή αν ο θωρακικός πόνος που νιώθουν οφείλεται σε άλλες αιτίες».

Κάθε λεπτό μετράει
Η καρδιακή προσβολή, ή οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΟΕΜ), αποτελεί σύνηθες καρδιακό επεισόδιο, κατά το οποίο διακόπτεται η παροχή αίματος σε μια περιοχή της καρδιάς με αποτέλεσμα να νεκρώνονται τα μυϊκά κύτταρα. Η άμεση χορήγηση θεραπευτικής αγωγής κρίνεται απαραίτητη, καθώς για κάθε 30 λεπτά που περνούν ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξάνεται κατά 7,5% στους ασθενείς με ΟΕΜ. Οι ασθενείς με στηθάγχη και άλλα συμπτώματα που παραπέμπουν σε ΟΕΜ αποτελούν περίπου το 10-20% των περιπτώσεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρεται ένα έμφραγμα κάθε 43 δευτερόλεπτα.

Η τροπονίνη είναι μια πρωτεΐνη του μυοκαρδίου η οποία εκλύεται στην κυκλοφορία του αίματος σε περίπτωση εμφράγματος. Ένας περιορισμός των αιματολογικών εξετάσεων τροπονίνης παλαιότερης γενιάς είναι ο χρόνος που χρειαζόταν για να ανιχνευθεί η έκλυση της τροπονίνης, ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις ανερχόταν στις έξι ώρες για τα λιγότερο ευαίσθητα τεστ. Ο δείκτης θνησιμότητας από έμφραγμα είναι ιδιαίτερα υψηλός τις πρώτες ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, και ως εκ τούτου η έγκαιρη διάγνωση και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα και πιθανότατα σώζει ζωές.

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) ενστερνίστηκαν αυτή την ταχεία διαγνωστική προσέγγιση στην ετήσια συνάντησή τους στο Λονδίνο (ΗΒ) τον Αύγουστο του 2015. Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την κλινική πρακτική (2015 ESC NSTEMI) υποστηρίζουν πλέον τον μιας ώρας διαγνωστικό αλγόριθμο με υψηλής ευαισθησίας τεστ τροπονίνης που επικυρώθηκε με τη μελέτη TRAPID-AMI.

Όπως αναφέρει ο Roland Diggelmann, Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων της Roche Diagnostics, «Τα αποτελέσματα της μελέτης TRAPID-AMI για ακόμη μία φορά αποδεικνύουν ότι τα διαγνωστικά προϊόντα μπορούν να επηρεάσουν την κλινική πρακτική συνεισφέροντας σε καλύτερη έκβαση των ασθενών. Στη Roche επενδύουμε συνεχώς σε κλινικές μελέτες με σκοπό την ενθάρρυνση της καινοτομίας και τη βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Παρέχουμε σε γιατρούς και ασθενείς, σε ολόκληρο τον κόσμο διαγνωστικές εξετάσεις και λύσεις που βελτιώνουν την υγεία και σώζουν ζωές».

Περισσότερα για τη μελέτη TRAPID-AMI
Η μελέτη TRAPID-AMI είναι μια προοπτική μελέτη παρατήρησης που διεξάγεται με την υποστήριξη της Roche και εξέτασε περισσότερους από 1.200 ασθενείς με οξεία στηθάγχη τα έτη 2011-2014. Η μελέτη διεξήχθη σε 12 ιδρύματα από εννέα χώρες και τρεις ηπείρους με επικεφαλής τους καθηγητές Christian Mueller, Πανεπιστήμιο της Βασιλείας (Ελβετία), και Bertil Lindahl, Πανεπιστήμιο της Ουψάλα (Σουηδία). Πρόκειται για την πρώτη κλινική μελέτη που επικυρώνει μια σύντομη διαγνωστική διαδικασία, η οποία περιελάμβανε δύο αιμοληψίες από τον ασθενή με διαφορά μιας ώρας και αφορούσε ασθενείς με πρώιμη στηθάγχη (δηλ. με εμφάνιση συμπτωμάτων εντός έξι ωρών -το μέγιστο- από την ώρα εισαγωγής στο νοσοκομείο). Η νέα προσέγγιση προτάθηκε και σε προγενέστερη μελέτη APACE σε ασθενείς με όψιμη εμφάνιση συμπτωμάτων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης TRAPID-AMI αποδεικνύουν ότι η νέα διαγνωστική διαδικασία μειώνει τον χρόνο διάγνωσης του εμφράγματος από τις τρεις ώρες (ή και περισσότερο) στη μία ώρα, δίνοντας τη δυνατότητα στους επαγγελματίες υγείας να χορηγήσουν θεραπεία στην πλειονότητα των ασθενών πολύ νωρίτερα, όπως συνιστάται από τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες (2015 ESC Κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση οξέων στεφανιαίων συνδρόμων σε ασθενείς χωρίς εμμένουσα ανάσπαση του τμήματος ST).

Πληροφορίες για την εξέταση καρδιακής τροπονίνης Τ υψηλής ευαισθησίας της Roche
Η εξέταση Elecsys® cardiac Troponin T high-sensitive (cTnT-hs) της Roche εντοπίζει την καρδιακή τροπονίνη, που αποτελεί τον βιολογικό δείκτη επιλογής για την καρδιακή προσβολή στην κλινική πρακτική. Σε συνδυασμό με το ηλεκτροκαρδιογράφημα, αποτελεί πλέον την πρότυπη μέθοδο διάγνωσης του εμφράγματος. Η υψηλή ευαισθησία της μεθόδου cTnT-hs της Roche σε συνδυασμό με αυτή τη νέα διαδικασία επιταχύνει σημαντικά τη λήψη αποφάσεων επιβεβαίωσης ή αποκλεισμού της διάγνωσης, μεγιστοποιώντας έτσι τις δυνατότητες αποτελεσματικής θεραπείας. Ταυτόχρονα, η ταχύτερη λήψη αποφάσεων μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση της ροής εργασιών στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και στην ελάφρυνση της επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας.

 

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *