Ένα ηλεκτρονικό χάπι στη «μάχη» κατά της παχυσαρκίας

Ένα ηλεκτρονικό χάπι στη «μάχη» κατά της παχυσαρκίας

23/5/2015                                                                     09:30

 

Ένα ηλεκτρονικό χάπι που ξεγελά τον εγκέφαλο, κάνοντάς τον να πιστεύει ότι το στομάχι είναι «γεμάτο», θα μπορούσε να βοηθήσει στη «μάχη» κατά της παχυσαρκίας. Το πειραματικό αυτό χάπι λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, όπως ο γαστρικός βηματοδότης, καταστέλλοντας την όρεξη και η επαναστατική συσκευή μοιάζει σαν ένα οποιοδήποτε άλλο χάπι, ωστόσο είναι «εξοπλισμένη» με τεχνολογία αιχμής.

Ο γαστρικός βηματοδότης είναι ένα εμφύτευμα, που τοποθετείται χειρουργικά στο στομάχι και συνδέεται με το πνευμονογαστρικό νεύρο. Το νεύρο αυτό μεταφέρει σήματα από το στομάχι στον υποθάλαμο, την περιοχή δηλάδή του εγκεφάλου που ευθύνεται για τη ρύθμιση της όρεξης και διαθέτει έναν αισθητήρα, ο οποίος ανιχνεύει πότε εισέρχεται τροφή μέσα στο στομάχι. Στη συνέχεια στέλνει χαμηλού επιπέδου ηλεκτρικά σήματα στο πνευμονογαστρικό νεύρο, «ενημερώνοντας» τον εγκέφαλο ότι το στομάχι «δεν έχει άλλο χώρο». Η επέμβαση αυτή γίνεται συνήθως σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη δίαιτα και που δε μπορούν να υποβληθούν στην πιο δραστική επέμβαση του γαστρικού μπάι-πας.

Το high-tech χάπι ελέγχεται εξωτερικά μέσω μιας ειδικής εφαρμογής για smartphones. Όταν φτάσει στο στομάχι η εφαρμογή χρησιμοποιείται για να προκληθεί η απελευθέρωσης ενός μικρού πλέγματος, το οποίο αποτρέπει το πέρασμα από το στομάχι στο έντερο. Στη συνέχεια, ένα ισχυρό μαγνητικό επίθεμα τοποθετείται στο δέρμα, για να «παρασύρει» το χάπι στην κατάλληλη θέση, όπου βρίσκεται το πνευμονογαστρικό νεύρο στην πάνω πλευρά του στομαχιού, ακριβώς κάτω από το στέρνο. Το επίθεμα αυτό παραμένει στο δέρμα, «κρατώντας» στη θέση του το «έξυπνο χάπι». Όταν «διαισθανθεί» μυϊκές συσπάσεις που σημαίνει ότι στο στομάχι εισέρχονται τροφές, το χάπι ξεκινά να στέλνει σήματα μέσω του νεύρου στον εγκέφαλο, καταστέλλοντας την όρεξη.

Το χάπι έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αφομοιώνεται από τον οργανισμό μετά από τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Τα ισχυρά οξέα στο στομάχι διαλύουν το λεπτό πλέγμα και το κέλυφος που «στεγάζει» τα μικροσκοπικά ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία στη συνέχεια αποβάλλονται κανονικά από τον οργανισμό ενώ η συσκευή αναμένεται να εισαχθεί σε κλινικές δοκιμές την επόμενη χρονιά.

 

Πηγή: Newsbeast.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.