Ένα ποτό ημερησίως για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες

Ένα ποτό ημερησίως για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες

29/3/2015                                                          11:23

Σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη ανάλυση προγενέστερων μελετών, η κατανάλωση τριών ποτών την ημέρα μπορεί να είναι αρκετή για να προκληθεί καρκίνος του ήπατος. Ανά 10 γραμμάρια αλκοόλης που καταναλώνει κανείς που αντιστοιχούν περίπου σε ένα μεγάλο ποτήρι κρασί, αναλόγως με την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ, αυξάνεται κατά 4% ο κίνδυνος καρκίνου.

Όσοι πίνουν καθημερινά τρία τέτοια ποτά ή περισσότερα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, λένε ειδικοί από το Παγκόσμιο Ταμείο για την Έρευνα του Καρκίνου (WCRF). Σε απόλυτους αριθμούς η αύξηση αυτή είναι μικρή, με τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου να γίνονται 12 στις 1.000 (από 10 στις 1.000) για τους άντρες και 5,6 στις 1.000 (από 5 στις 1.000) για τις γυναίκες.

 Η ανάλυση του WCRF αποκάλυψε επίσης ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην παχυσαρκία και τον ηπατικό καρκίνο, ενώ ο καφές ως φαίνεται δρα προστατευτικά έναντι της νόσου. Ωστόσο οι ερευνητές δεν διευκρινίζουν ποιες ποσότητες του καφέ μειώνουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως ηπατικού καρκίνου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ως ασφαλής θεωρείται η κατανάλωση 1-2 ποτών την ημέρα από τις γυναίκες και 2-3 από τους άντρες. Ένα ποτό ισοδυναμεί με 1 ποτήρι κρασί των 120 ml ή 1 μπύρα των 240-330 ml ή 1 «σκληρό» ποτό (ουίσκι, βότκα, τζιν, ρούμι, τεκίλα κ.τ.λ.) των 40-50 ml. Ωστόσο οι ποσότητες αυτές δεν είναι απόλυτες, διότι η περιεκτικότητα των διαφόρων ποτών σε αλκοόλ παρουσιάζει τεράστια διακύμανση: κυμαίνεται από4,27% σε ορισμένες «ελαφριές» μπύρες και 7,4% σε μερικά «ελαφρά» κρασιά έως πάνω από 35% σε «δυνατά» ποτά όπως η τεκίλα, το τζιν και η βότκα.

Επομένως, λένε οι ειδικοί του WCRF, ίσως γενικότερα είναι προτιμότερο οι γυναίκες να περιορίζονται στο ένα ποτό την ημέρα και οι άντρες στα δύο.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.