Ένα θετικό συναίσθημα που είναι πραγματικό φάρμακο

Ένα θετικό συναίσθημα που είναι πραγματικό φάρμακο

26/4/2015                                                                          10:00

 

Οι επιστήμονες γνωρίζαν, εδώ και δεκαετίες, ότι ένα ευρύ φάσμα δυσάρεστων συναισθημάτων, όπως η ντροπή, η κατάθλιψη και το άγχος, συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά νοσημάτων όπως είναι τα καρδιαγγειακά, οι φλεγμονές, ο καρκίνος και τελικά ο πρόωρος θάνατος. Φυσικά τα θετικά συναισθήματα αποδεικνύονται ότι είναι αντιθέτως πολύ ωφέλιμα.

Μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ξεχωρίζει ένα θετικό συναίσθημα, το οποίο όπως φαίνεται είναι πραγματικό φάρμακο: το δέος. Ευτυχώς όπως αποδεικνύεται είναι πολύ πιο εύκολο να νιώσουμε δέος από ό,τι θα περίμεναν πολύ. Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο στην επιθεώρηση Emotion, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και άλλων ιδρυμάτων επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους σε μία κατηγορία που είναι πολύ γνωστή για τις ψυχολογικές της μεταπτώσεις και την όχι πάντα καλή διάθεση: τους πρωτοετείς φοιτητές των κολεγίων. Ετσι ζητήθηκε από 94 φοιτητές του Μπέρκλεϊ να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με το πόσο συχνά, σε περίοδο ενός μηνός, ένιωσαν κάποια θετικά και κάποια αρνητικά συναισθήματα όπως εχθρικότητα, ενθουσιασμό και έμπνευση. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα σιέλου, τα οποία ανάλυσαν αναζητώντας ιντερλευκίνη 6, ένα μόριο που είναι γνωστό ότι διευκολύνει τις φλεγμονές σε ολόκληρο το σώμα. Επειδή αυτές ακριβώς οι φλεγμονές σχετίζονται με την κακή κατάσταση της υγείας, οι ερευνητές σκέφθηκαν ότι τα χαμηλά επίπεδα IL-6 πιθανώς σηματοδοτούν την καλή υγεία.

Οπως αναμενόταν, όταν η διάθεση των φοιτητών αντιστοιχήθηκε με τα επίπεδα της ιντερλευκίνης IL-6 διαπιστώθηκε ότι αυτοί που ένιωθαν συχνότερα θετικά συναισθήματα είχαν χαμηλότερα επίπεδα ιντερλευκίνης 6 συγκριτικά με αυτούς που είχαν περισσότερο άσχημη διάθεση.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν από 119 άλλους φοιτητές να συμπληρώσουν πιο πολύπλοκα ερωτηματολόγια σχετικά με τη συνηθισμένη τους διάθεση και τη συχνότητα που ένιωσαν επτά συγκεκριμένα συναισθήματα: δέος, διασκέδαση, συμπόνια, ικανοποίηση, χαρά, αγάπη και υπερηφάνεια, ενώ και σε αυτή την περίπτωση ελήφθησαν δείγματα σιέλου τα οποία αναλύθηκαν. Τα χαρούμενα συναισθήματα συνδέονταν με χαμηλότερα επίπεδα ιντερλευκίνης 6. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, τα χαμηλότερα επίπεδα ιντερλευκίνης 6 τα προκαλούσε το συναίσθημα του δέους. «Φαίνεται ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερο με το δέος», εξηγεί ο Ντάτσερ Κέλτνερ, o οποίος και υπογράφει τη μελέτη, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι αναγκαστικά ένα συναίσθημα που νιώθουμε σπάνια. Κατά μέσον όρο, οι φοιτητές που έλαβαν μέρος στη μελέτη κατέγραψαν ότι ένιωθαν δέος τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *