Ένας άνθρωπος στους πέντε φέρει το “έξυπνο γονίδιο”

Ένας άνθρωπος στους πέντε φέρει το “έξυπνο γονίδιο”

10/2/2015                                               09:34

 

Με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο (UCSF) που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Clinical and Translational Neurology διαπιστώθηκε ότι μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους γεννιέται με το  γονίδιο klotho, το λεγόμενο και ως «έξυπνο γονίδιο». Τα άτομα που φέρουν αυτό το γονίδιο, έχουν μεγαλύτερους όγκους σε ένα μπροστινό τμήμα του εγκεφάλου το οποίο εμπλέκεται  στο σχεδιασμό, τη λήψη αποφάσεων και συνδέεται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και αυξημένη διανοητική ικανότητα.

Το γονίδιο klotho κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα νεφρά και τον εγκέφαλο, η οποία ρυθμίζει πολλές διαδικασίες του οργανισμού. Άτομα που έχουν μία  παραλλαγή του γονιδίου, γνωστή ως KL-VS, η οποία αυξάνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης μπορούν να ζήσουν περισσότερα χρόνια και να έχουν καλή λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών τους.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι προηγούμενες έρευνες σε ηλικιωμένους είχαν δείξει ότι όσοι είχαν την παραλλαγή του γονιδίου  είχαν και καλύτερες επιδόσεις σε όλα τα νοητικά τεστ. Έτσι εκτιμούν ότι η εν λόγω ανακάλυψη θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σε ανθρώπους που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

 

 

ΠΗΓΗ: Athens Voice

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *