Δημοσιονομικό κενό, τα χρέη νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ ξεπερνούν τα 3,5 δις!

Δημοσιονομικό κενό, τα χρέη νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ ξεπερνούν τα 3,5 δις!

20/1/2016                                                                                         12.00

 

Οι θεσμοί εκτιμούν πως το δημοσιονομικό κενό της χώρας για το 2016 κυμαίνεται από 900 εκατομμύρια έως 1,8 δις ευρώ, όταν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων ξεπερνούν τα 3,5 δις.

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνουν τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ προς ιδιώτες παρόχους και προμηθευτές.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο υπερβαίνει κατά δύο έως τέσσερις φορές το δημοσιονομικό κενό του 2016.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των “θεσμών”, το δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος ανέρχεται στο 0,5% έως 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), δηλαδή 900 εκατομμύρια έως 1,8 δις ευρώ.

Το ποσό αυτό υπερκαλύπτεται από τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ μόνον. Έως το τέλος του 2015, ο Οργανισμός είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες παρόχους και προμηθευτές οι οποίες ξεπερνούσαν το 1,5 δις ευρώ.

Ενδεικτικό είναι πως ο Οργανισμός οφείλει επισκέψεις έξι μηνών στους συμβεβλημένους γιατρούς. Έχει, επίσης, παρακρατήσει από όλους τους παρόχους το 10% των οφειλών από το 2012.

Με απλά λόγια, έχει οφειλές οι οποίες ανέρχονται σχεδόν στο ένα τρίτο του ετήσιου προϋπολογισμού του για το 2016 (5,29 δις ευρώ).

Ο Οργανισμός επιχορηγείται φέτος με 525 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι ίδιο με το αντίστοιχο του 2015 και υπολείπεται κατά 500 εκατομμύρια από την προβλεπόμενη στο συστατικό νόμο (0,6% του ΑΕΠ).

Εφιαλτική είναι η εικόνα και στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας των ελλείψεων σε πόρους και προσωπικό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ), τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα οφείλουν σήμερα περίπου 2 δισ. ευρώ προς τους προμηθευτές τους και λειτουργούν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης (black out).

Η οικονομική τους εικόνα εξελίσσεται δυσμενώς. Για το έτος 2014, έλαβαν κρατική χρηματοδότηση 1,6 δις ευρώ και 800 εκατομμύρια για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο προϋπολογισμός του έτος 2015 προέβλεπε κρατική χρηματοδότηση 1,5 δις ευρώ και ούτε ένα ευρώ για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Εκταμιεύτηκε τελικά 1,1 δισεκατομμύριο, από το οποίο τα 180 εκατομμύρια δεν απορροφήθηκαν από τα νοσοκομεία και επέστρεψαν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο προϋπολογισμός του έτους 2016, προβλέπει κρατική επιχορήγηση 1,15 δις ευρώ και ούτε ένα ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η δυνατότητα καταβολής οφειλόμενων είναι περιορισμένη, καθώς οι προϋπολογισμοί είναι μειωμένοι κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, για όλους τους κωδικούς, πλην των φαρμάκων καθότι τα ακριβά φάρμακα έπαψαν να χορηγούνται από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας θα κλείσουν φέτος κάτω από το 5% του ΑΕΠ και η ιδιωτική θα αγγίξει το 4% του ΑΕΠ.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι οι δημόσιες δαπάνες στα ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας είναι 7,5% και μόλις 1% είναι ιδιωτική δαπάνη.

Τα νοσοκομεία των χωρών της Ευρώπης επιχορηγούνται με 2,9% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, τα οποία θα επιχορηγηθούν φέτος με ποσό που είναι κάτω από το 1,5% του ΑΕΠ.

Πηγή: iatronet.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *