Επικίνδυνα φάρμακα “μαϊμού” στην ελληνική αγορά!

Επικίνδυνα φάρμακα “μαϊμού” στην ελληνική αγορά!

9/12/2014        10:15

Μεγάλη επιτύχια της ελληνικής αστυνομίας και του ΕΟΦ σημειώθηκε χθές, όταν δύο Έλληνες συνελήφθησαν στη Βάρη, καθώς στο σπίτι τους εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός φαρμάκων – μαϊμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, ο 41χρονος και η 39χρονη είχαν σε αποθηκευτικό χώρο 2.051 συσκευασίες φαρμάκων, οι οποίες περιείχαν 150.947 δισκία και φιαλίδια, από περίπου 67 διαφορετικά είδη φαρμάκων, υλικά συσκευασίας, καθώς και έντυπα υλικά.
Βρέθηκαν, επίσης, τιμολόγια αγοράς, που προέρχονται από εταιρίες που δεν νομιμοποιούνται να πωλούν φάρμακα και μεγάλος αριθμός αποδείξεων αγοράς φαρμάκων, που προέρχεται από φαρμακεία του νομού Αττικής. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ψευδεπίγραφα φάρμακα δεν έφεραν την προβλεπόμενη ταινία που διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα και γνησιότητά τους.

Κάποια από τα συγκεκριμένα φάρμακα προορίζονται μόνο για νοσοκομειακή χρήση και χορηγούνται αποκλειστικά σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Από τη συνδυαστική αξιολόγηση των παραπάνω στοιχείων εκτιμάται ότι οι συλληφθέντες προέβαιναν στην εμπορία και διάθεση των φαρμάκων αυτών. Ο χώρος, όπου βρέθηκαν τα φάρμακα, δεν είχε την προβλεπόμενη άδεια και ήταν ακατάλληλος για την φύλαξή τους, με αποτέλεσμα να υφίσταται κίνδυνος αλλοίωσης και επιμόλυνσής τους και κατ’ επέκταση κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία από την χρήση τους. Επίσης, πολλά σκευάσματα, που χρήζουν φύλαξης σε ψυγείο, βρέθηκαν εκτεθειμένα σε πάγκους της αποθήκης.

Όπως διαπιστώθηκε από τους υπαλλήλους του ΕΟΦ, πρόκειται για ψευδεπίγραφα φάρμακα, καθώς δεν εντοπίστηκε κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει την προέλευση, κατοχή, αποθήκευση και τον τρόπο διακίνησης τους, όπως δελτία αποστολής, ιατρικές συνταγές και τιμολόγια.

Στο σύνολο των κατασχεθέντων περιλαμβάνεται και αριθμός φαρμάκων, για τα οποία έχει εκδοθεί απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών ή πραγματοποιείται έκτακτη εισαγωγή από τον ΕΟΦ, λόγω της έλλειψής τους στην ελληνική αγορά, γεγονός που ενέχει κινδύνους για τους ασθενείς, ενώ και αυξάνει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης για τη χώρα μας.
Η συνολική τους αξία ανέρχεται περίπου στις 22.707 ευρώ, ενώ συνεχίζεται ο έλεγχος ποιότητας και νομιμότητας από τον ΕΟΦ, προκειμένου να εξακριβωθεί η ακριβής αξία των φαρμάκων, ο συνολικός αριθμός τους, καθώς και το είδος τους.

ΕΟΦ: «Τα φάρμακα από το Διαδίκτυο δεν είναι ασφαλή»

Ο ΕΟΦ είχε προειδοποιήσει στο πρόσφατο παρελθόν περισσότερα από το 50% των φαρμάκων που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και σε ιστοσελίδες που κρύβουν την πραγματική τους διεύθυνση είναι παραποιημένα.

Αυτό σημαίνει ότι  μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία, γιατί ενδέχεται να έχει παραποιηθεί η σύνθεσή τους – όσον αφορά οποιοδήποτε από τα συστατικά τους ή και την ισχύ τους – η συσκευασία και επισήμανσή τους, ή ακόμη και το όνομά τους. Επίσης, συχνά οι ιστοσελίδες μέσω των οποίων πωλούνται φάρμακα μπορεί να παρέχουν ψευδή στοιχεία για τον παραγωγό του φαρμάκου, τη χώρα παραγωγής του ή για άλλα στοιχεία σχετικά με τη διακίνηση του φαρμάκου.

Καταγγελίες

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις [email protected] και [email protected] της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.