Έρευνα: Το στρες οδηγεί σε διατροφικές ακρότητες

Έρευνα: Το στρες οδηγεί σε διατροφικές ακρότητες

17/1/2015               13:00

 

Άνθρωποι με στρες μπορεί να πάνε μέχρι πολύ μακριά για να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους για έναν πειρασμό, όπως να τρέξουν τα μεσάνυχτα να βρουν ποτό ή γλυκά, έδειξε νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Tobias Brosch του University of Geneva, δήλωσε ότι το στρες παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές ψυχικές διαταραχές και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στον εντοπισμό των υποτροπών, στον εθισμό, στον τζόγο και στην υπερφαγία.

Ο Brosch πρόσθεσε ότι αν ένας άνθρωπος με στρες συναντήσει μια εικόνα ή έναν ήχο που να συνδέεται με ευχάριστο αντικείμενο μπορεί ενδεχομένως να επενδύσει ασυνήθιστη ποσότητα προσπάθειας για να το αποκτήσει. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι άνθρωποι με στρες δεν ευχαριστιούνται την ανταμοιβή περισσότερο από κάποιον που δεν έχει στρες και τρώει σοκολάτα μόνο για την ευχαρίστηση.

Η ερευνήτρια Eva Pool, δήλωσε ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε νιώσει στρες που αυξάνει την επιθυμία μας για εμπειρίες που μας ανταμείβουν, όπως η σοκολάτα και μπορεί να μας οδηγήσει να επενδύσουμε μεγάλη προσπάθεια στην απόκτηση του αντικειμένου που επιθυμούμε. Όμως, ενώ το στρες αυξάνει την επιθυμία μας για ανταμοιβή δεν αυξάνει απαραίτητα τη χαρά που νιώθουμε.

Σε πείραμα, ερευνητές ανακάλυψαν ότι το στρες οδήγησε τους λάτρεις της σοκολάτας να κάνουν τριπλάσια προσπάθεια για να μυρίσουν σοκολάτα σε αντίθεση με λάτρεις που δεν είχαν στρες. Παρόλ αυτά και οι 2 ομάδες ανέφεραν περίπου τα ίδια επίπεδα χαράς όταν μύρισαν τη σοκολάτα. Ερευνητές επέλεξαν 36 φοιτητές. Από αυτούς 19 ήταν άντρες που δήλωσαν ότι αγαπούν τη σοκολάτα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό “Journal of Experimental Psychology: Animal Learning and Cognition”.

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *