14/4/2016 14.30
Την αναγκαιότητα ενίσχυσης του έργου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με περαιτέρω αύξηση της χρηματοδότησής του από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου ―μέσω του Προγράμματος Έκτακτης Έκκλησης Στήριξης― από τα 13 εκατομμύρια στα 28 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, επιβεβαίωσαν στο τέλος της περιοδείας τους, οι 20 εκπρόσωποι εθνικών συλλόγων του Ευρωπαϊκού και Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού. Δεσμεύτηκαν να αιτηθούν το παραπάνω ποσό από τις κυβερνήσεις των χωρών τους για την βοήθεια της Ελλάδας.
Στη διάρκεια συνάντησης που διεξήχθη στην Αθήνα, τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2016, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιος Αυγερινός, αφού εξέφρασε τη βαθιά και ειλικρινή ευγνωμοσύνη του προς τους εταίρους του Ερυθροσταυρικού Κινήματος για τη γενναιόδωρη υποστήριξη που παρείχαν στον Ε.Ε.Σ. την τρέχουσα περίοδο της μεταναστευτικής κρίσης, υπογράμμισε την ανάγκη ο Οργανισμός να διαθέτει βιώσιμες λύσεις και παρεμβάσεις, οποιαδήποτε και αν είναι η επερχόμενη κατάσταση με τους πρόσφυγες. Με αφορμή την εκρηκτική κατάσταση και τα πρόσφατα επεισόδια στην Ειδομένη αναφέρθηκε στο θέμα ασφάλειας του προσωπικού τονίζοντας ότι «οι εθελοντές και οι εργαζόμενοι έχουν σαφείς οδηγίες να αποχωρούν από το πεδίο έγκαιρα όταν κινδυνεύει η ζωή και η σωματική ακεραιότητά τους». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι σε διάστημα τριών μηνών θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς τον αριθμό των μεταναστών που θα παραμείνουν στην χώρα μας.
Ο επικεφαλής της Έκτακτης Επιχείρησης της Διεθνούς Ομοσπονδίας στην Ελλάδα κ. John English ανέφερε ότι εφόσον σταθεροποιηθεί η κατάσταση «πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα να προσφέρουμε ολόκληρο το εύρος των υπηρεσιών μας στα διάσπαρτα κέντρα μετεγκατάστασης» ενώ αναφερόμενος στη δημογραφική σύνθεση των προσφύγων σημείωσε ότι αυτή μεταβάλλεται, καθώς τώρα στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες και παιδιά. «Λόγω της έλλειψης πληροφόρησης», πρόσθεσε ο κ. English, «επικρατεί απογοήτευση στους πληθυσμούς των μεταναστών που αγωνιούν για το μέλλον τους, με αποτέλεσμα οι διάφορες φήμες που διαδίδονται να βρίσκουν έδαφος οδηγώντας σε εντάσεις, όπως συμβαίνει πολύ συχνά στην Ειδομένη».
Η στρατηγική του Ερυθρού Σταυρού θα πρέπει να προσδιοριστεί με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια, τις προτάσεις της κυβέρνησης και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες, υποστήριξε ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού κ. Simon Missiri και συνέστησε το πρόγραμμα Emergency Appeal να γίνει πιο ευέλικτο, ιδιαίτερα στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης, με τη χρήση κινητών ιατρικών μονάδων που θα μετακινούνται και θα συντρέχουν τις ανάγκες κάθε περιοχής.
Ανησυχία για την κατάσταση που θα επικρατήσει με την έλευση του καλοκαιριού και την άνοδο της θερμοκρασίας, εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού κ. Τάκης Νεοφύτου, ο οποίος πρότεινε επίσης να λειτουργήσουν προγράμματα απασχόλησης των ενηλίκων ανδρών και γυναικών που λόγω απραξίας βιώνουν ένταση και ψυχολογική πίεση.
«Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δεν είναι μόνος»
Αίσθηση προκάλεσε η επικεφαλής του Γραφείου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού στην χώρα μας κ. Karen Helen Bjornestad, που μίλησε με εγκωμιαστικά και θερμά λόγια για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Ανέφερε ότι το προσφυγικό πρόβλημα του έδωσε την ώθηση που χρειαζόταν για να βγει δυναμικά στο προσκήνιο, ενώ σημείωσε ότι έχει βελτιώσει εντυπωσιακά τις υπηρεσίες του, τα standards κατάρτισης των εθελοντών και στελεχών του, την εικόνα του και την αναγνώρισή του από τον κόσμο. «Είμαστε ευγνώμονες στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για το έργο που έχει έως σήμερα προσφέρει. Στη σημερινή συγκυρία έχουμε την ευκαιρία να εργαστούμε όλοι μαζί και να οικοδομήσουμε στενές σχέσεις. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δεν είναι μόνος. Επιπλέον διαθέτει και όλη την τεχνογνωσία και τα «εργαλεία» που έχουν πια δοκιμαστεί σε κρίσεις άλλων χωρών, τα οποία θα βοηθήσουν πολύ στο συγκεκριμένο πρόβλημα του προσφυγικού».
Την περαιτέρω στενή συνεργασία όλων των Ερυθρών Σταυρών για την βοήθεια της Ελλάδας πρότεινε και ο Γενικός διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού της Δανίας κ. Andres Ladekarl. «Το διαχρονικό έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού και ό,τι αυτό συμβολίζει μας ενώνει καταλυτικά. Με την μοναδικά ιστορική και βαθιά ανθρωπιστική του διάσταση μας καλεί να προσπαθήσουμε όλοι μαζί σε ένα πρόβλημα που μπορεί να συμβαίνει στην Ελλάδα, του οποίου όμως ο αντίκτυπος είναι κοινός για όλους εμάς που ανήκουμε στον Ερυθρό Σταυρό».
Τελευταίος σταθμός της περιοδείας ήταν το Κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Ριτσώνα Χαλκίδας, όπου λειτουργεί άλλη μία πλήρως εξοπλισμένη κινητή ιατρική μονάδα, με την υποστήριξη του Ισπανικού και Γαλλικού Ερυθρού Σταυρού. Στο κέντρο αυτό, όπου φιλοξενούνται 800 πρόσφυγες, με τη βοήθεια του Τμήματος Ε.Ε.Σ. Χαλκίδας και του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης, προσφέρεται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και πρώτες βοήθειες. Είχε προηγηθεί επίσκεψη των εκπροσώπων του Ερυθρού Σταυρού, συνοδεία του Προέδρου κ. Αυγερινού, στο Λιμάνι του Πειραιά, όπου ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διανέμει κάθε μέρα 1.100 πακέτα με τροφή, νερό και υγειονομικό υλικό ενώ λειτουργεί Κινητή Υγειονομική Μονάδα στελεχωμένη με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και τον παιδότοπο στην πύλη Ε2, που προσφέρει ψυχολογική στήριξη στα παιδιά με ζωγραφική και παιχνίδι.