Εξαγγελίες του υπουργού Υγείας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών

Εξαγγελίες του υπουργού Υγείας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών

19/11/2015                                                                                      11.20

 

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δεσμεύτηκε χθες, από το βήμα του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών, που διοργανώθηκε από 15 συλλόγους ασθενών, ότι θα θεσμοθετηθεί η συνεργασία της ηγεσίας του υπουργείου με τους συλλόγους ασθενών και ανακοίνωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργείου και των ασθενών. «Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και οφείλουμε η οπτική μας να είναι από τη σκοπιά των ασθενών, των αναγκών και των απαιτήσεών τους» ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό, «το ΕΣΥ πρέπει να αναδιοργανωθεί στην κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου δημοσίου συστήματος υγείας που θα λειτουργεί με βάση τις αρχές της καθολικότητας στην πρόσβαση, της ισότητας στη φροντίδα και της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών» και όπως ανακοίνωσε ο κ. Ξανθός, θα υλοποιηθεί η δέσμευση για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

 

Την ίδια ώρα σοκ προκαλούν τα στοιχεία της έρευνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για τους ογκολογικούς ασθενείς. Σύμφωνα με την έρευνα που είναι σε εξέλιξη από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Σύλλογο Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών «ΚΕΦΙ» Αθηνών, το 32% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό. Το βασικό εμπόδιο είναι η καθυστέρηση στο κλείσιμο του ραντεβού, η απόσταση και η δυσκολία μετακίνησης, καθώς πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να επισκεφθούν νοσοκομείο άλλης πόλης για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.

Από τα στοιχεία της ίδιας έρευνας που παρουσίασε στο Συνέδριο ο Κυριάκος Σουλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, προκύπτει ότι το 28% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακά του.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, ανέφερε ότι το σύστημα υγείας της χώρας είναι ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Η αναμονή για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα δύο χρόνια, ενώ οι γιατροί εξετάζουν σε καθημερινή βάση 30 και 40 ασθενείς.

 

Ιατρικός Φάκελος

Ο Αναστάσιος Τάγαρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, ανέφερε από το βήμα του Συνεδρίου ότι στα σχέδια της ΗΔΙΚΑ είναι η δημιουργία του ιατρικού φακέλου και η ενεργή συμμετοχή των ασθενών στη διαχείριση της υγείας τους. Σύμφωνα με τον κ. Τάγαρη, «σχεδιάζουμε τον ιατρικό φάκελο των ασθενών και θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο φάκελο αυτό. Σύμφωνα με τον κ. Τάγαρη, στα σχέδια της ΗΔΙΚΑ είναι και η δημιουργία Μητρώου Χρονίως Πασχόντων, ενώ δεν απέκλεισε τη μελλοντική δημιουργία διαδικτυακού φόρουμ επικοινωνίας ασθενών.

Στη συνέχεια ο Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης παρουσίασε προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος υγείας. «Χρειαζόμαστε μια περισσότερο συστημική προσέγγιση όταν συζητάμε για τα χρόνια νοσήματα και τη διαχείρισή τους» σημείωσε ο κ. Λιονής και αναφέρθηκε στην υιοθέτηση κατευθυντήριων οδηγιών από τον ιατρό και επαγγελματία υγείας για τη λήψη των πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένων και αποδεκτών μεθόδων θεραπείας.«Η αλλαγή της συμπεριφοράς/πρακτικής του υγειονομικού και του ρόλου του ασθενούς στη λήψη της απόφασης είναι κρίσιμα σημεία στην αλλαγή της σημερινής κατάστασης» υπογράμμισε ο κ. Λιονής.
Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης
Μειώθηκε σημαντικά η φαρμακευτική δαπάνη το 2014 σε σύγκριση με το 2009. Όπως τόνισε από το βήμα του συνεδρίου ο Νίκος Πολύζος, Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το 2014 η δαπάνη για εξωνοσοκομειακά φάρμακα ανήλθε στα 2,3 δισ. ευρώ και για νοσοκομειακά στα 0,6 δισ. ευρώ. Το 2009 η δαπάνη για εξωνοσοκομειακά φάρμακα είχε αγγίξει τα 5,1 δισ. ευρώ και για νοσοκομειακά τα 1,2 δισ. ευρώ.
Η κατά κεφαλή δαπάνη για φάρμακα σημείωσε την τελευταία πενταετία μία μείωση της τάξης του 60%. Από τα 455 ευρώ το 2009 έπεσε στα 200 ευρώ το 2014. Στην ΕΕ η μείωση της δαπάνης ανήλθε στο 20% (από τα 340 ευρώ στα 285 ευρώ).
Το 2014 σε σχέση με το 2013, η φαρμακευτική κατανάλωση μειώθηκε 7% και η αντίστοιχη δαπάνη 12%. Ανάλογα η συμμετοχή των ασθενών αυξήθηκε 8% και έχει ανέβει στο 27%.

Στο σύνολο των φαρμάκων που συνταγογραφήθηκαν το 2014, το 59,3% ήταν πρωτότυπα (on patent), 21,3% off patent και 19,5% γενόσημα. Σε σύγκριση με το 2013, διαπιστώνεται μια σημαντική αύξηση του ποσοστού των πρωτοτύπων φαρμάκων, από το 37% στο 59,3%. Αντίθετα, τα off patent έχουν περιορισθεί στο μισό (από 45,9% σε 21,3%), ενώ τα γενόσημα αυξήθηκαν κατά 2,4 μονάδες.
.

Καινοτόμα φάρμακα
Σύμφωνα με την Έλλη Γαβριήλ, υπεύθυνη Τομέα Έρευνας Αγοράς του ΙΦΕΤ, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας προχώρησε το 2014 στην εισαγωγή 30 νέων, καινοτόμων φαρμάκων και 620 φαρμακευτικών προϊόντων. Όπως είπε η κ. Γαβριήλ, η προμήθεια αυτών των προϊόντων έγινε μετά από ενδελεχή έρευνα αγοράς και το κόστος των φαρμακευτικών προϊόντων που εισάγει το ΙΦΕΤ αντιπροσωπεύει μόλις το 0,4% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα.

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *