ΕΕ: «Οι εμβολιασμοί είναι σημαντικοί για να αποτραπούν επιδημίες»

ΕΕ: «Οι εμβολιασμοί είναι σημαντικοί για να αποτραπούν επιδημίες»

2/12/2014         8:30

Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράστηκαν χθες το απόγευμα υπέρ του εμβολιασμού, καθώς ενισχύεται ολοένα και περισσότερο η δυσπιστία των Ευρωπαίων προς τα εμβόλια κι ενώ η Ιταλία αναγκάστηκε να αποσύρει ένα εμβόλιο κατά της γρίπης, έπειτα από τρεις θανάτους που φέρονται να προκλήθηκαν από αυτό.

Την Πέμπτη η Ιταλική Υπηρεσία Φαρμακολογίας απέσυρε δύο παρτίδες αντιγριπικού εμβολίου «για προληπτικούς λόγους», εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων που γίνονται, δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός Υγείας Μπεατρίς Λορεντσίν κατά την άφιξή της στο συμβούλιο των ομολόγων της τής ΕΕ.

Το μέτρο αποφασίστηκε έπειτα από τρεις ύποπτους θανάτους, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, δύο ηλικιωμένων γυναικών 87 και 70 ετών και ενός άνδρα 69 ετών στη νότια Ιταλία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι και εκείνη αναμένει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπός της για την Υγεία Ενρίκο Μπρίβιο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το φαινόμενο αφορά προς το παρόν μόνο την Ιταλία.

Ο εμβολιασμός «είναι θεμελιώδους σημασίας» για τη δημόσια υγεία, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη δυσπιστία που αναπτύσσεται στην Ευρώπη «χωρίς επιστημονική βάση» μπροστά σε αυτό το μέτρο πρόληψης, υπογράμμισε η Λορεντσίν.

Απευθυνόμενη στους ομόλογούς της, η Ιταλίδα υπουργός προειδοποίησε για το «λανθασμένο αίσθημα ασφάλειας» που υπάρχει στην Ευρώπη απέναντι στις υγειονομικές απειλές. Η επιδημία του ιού Έμπολα στην Αφρική «θα έπρεπε να υπενθυμίσει σε όλους τη σημασία» της καταπολέμησης των παθογόνων παραγόντων, πρόσθεσε.

«Πρέπει να αντιστρέψουμε την τρέχουσα τάση του σκεπτικισμού» που κινδυνεύει να φέρει και πάλι πίσω στην Ευρώπη τις επιδημίες της πολιομυελίτιδας, της ερυθράς ή της φυματίωσης, σημείωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Βίτενις Αντριουκάιτις.

Την ώρα που ο εμβολιασμός είναι ολοένα και λιγότερο υποχρεωτικός στις χώρες μέλη της ΕΕ, ο Αντριουκάιτις υπογράμμισε την ανάγκη να επεκταθούν τα προγράμματα εμβολιασμού πέρα από τα παιδιά.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας τάχθηκαν επίσης υπέρ της εντατικοποίησης των εμβολιασμών του προσωπικού υγείας και της ανάπτυξης και της έρευνας νέων εμβολίων.

Μπροστά «στον αυξανόμενο αριθμό άρνησης του εμβολιασμού σε κάποιες χώρες μέλη», οι υπουργοί υπενθύμισαν την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια.

«Οι εκστρατείες γενικού εμβολιασμού επέτρεψαν να σταματήσει η κυκλοφορία των παθογόνων χάρη στο φαινόμενο της “ανοσίας της κοινότητας”», το οποίο «θα μπορούσε να θεωρηθεί στόχος των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού», επισημαίνουν.

Αρνητικά τα πρώτα αποτελέσματα για τοξικότητα του αντιγριπικού εμβολίου

Εν τω μεταξύ, πριν απο λίγο ανακοινώθηκε ότι τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων επί της ενδεχόμενης τοξικότητας του αντιγριπικού εμβολίου Fluad είναι αρνητικά (σύμφωνα με δηλώσεις της ιταλίδας υπουργού υγείας Μπεατρίτσε Λορεντσίν και του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Χώρας).

«Τα αποτελέσματα των αναλύσεων (οι οποίες διεξήχθησαν) σε δυο παρτίδες του εμβολίου τις οποίες δέσμευσε ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων είναι αρνητικά. Μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα ανακούφισης», δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός υγείας. Πάντως η Λορεντσίν επισήμανε ότι οι βακτηριολογικές αναλύσεις συνεχίζονται.

ΠΗΓΗ: Ξένος Τύπος, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *