Ευθύνεται ο άσχημος καιρός για την κακή μας διάθεση;

Ευθύνεται ο άσχημος καιρός για την κακή μας διάθεση;

26/3/2015                                                             13:32

 
Συνήθως, τα πρωινά, το φως του ήλιου διαπερνά τα βλέφαρά σου κι ενεργοποιεί εκατομμύρια κύτταρα-φωτοϋποδοχείς, που βρίσκονται στους αμφιβληστροειδείς σου. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχει κι ένας ιδιαίτερος τύπος κυττάρων, που ονομάζονται εγγενώς φωτοευαίσθητα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, τα οποία προωθούν τη μαζική έκκριση νευροχημικών ουσιών που δίνουν στον εγκέφαλό σου την απαραίτητη ώθηση για να ξεκινήσεις την ημέρα.

Τις ημέρες που o ουρανός είναι σκοτεινός, οι παραπάνω εγκεφαλικές διεργασίες αργούν να γίνουν για πολλές ώρες αφότου έχεις ξυπνήσει. Μάλιστα, όταν τα ασθενή ερεθίσματα του περιβάλλοντος φτάσουν τελικά στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς σου, μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χρόνος, ώσπου να διαχυθεί η απαραίτητη ποσότητα μελατονίνης με αποτέλεσμα, ενώ βρίσκεσαι ήδη στο δρόμο για το γραφείο, σχεδόν υπνοβατείς.

Ακόμα το περιορισμένο φως μπορεί να κάνει κάποιους νευρώνες να μειώσουν την παραγωγή σεροτονίνης (νευροδιαβιβαστής που ευθύνεται για την αισιοδοξία). Η πτώση των επιπέδων σεροτονίνης σε συνδυασμό με τα χαμηλά αποθέματα ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης μπορεί να συμβάλουν στην απώλεια της θετικής σου σκέψης.

Ύστερα από λίγες μόνο εβδομάδες υπό αυτές τις συνθήκες, 1 στους 6 ανθρώπους νιώθει τη διάθεσή του πεσμένη ή υποφέρει από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή. Η λύση για έξτρα ώθηση στα επίπεδα της σεροτονίνης σου είναι η καθημερινή προπόνηση το πρωί ή νωρίς το απόγευμα.

 

Πηγή: Men’s Health

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *