Oλοκληρώθηκε το Συνέδριο για το Νοσοκομειακό Φάρμακο

Oλοκληρώθηκε το Συνέδριο για το Νοσοκομειακό Φάρμακο

25/2/2016                                                                                                       13.30

 

Το Συνέδριο για το Νοσοκομειακό Φάρμακο αποτέλεσε ένα βήμα διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στον χώρο του συστήματος υγείας, μέσα από το οποίο να προέκυψαν συμπεράσματα αξιοποιήσιμα από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Ο Γ. Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος στην εναρκτήρια ομιλία του δήλωσε ότι προσωπικά διαφωνεί με το μέτρο του νοσοκομειακού clawback. Δεσμεύτηκε όμως ότι η Πολιτεία, οφείλει να προασπίσει τη σωστή και δίκαιη εφαρμογή του μέτρου με γνώμονα τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας. Τέλος ανέφερε ότι «Δεν πρέπει να αγνοούμε το θέμα της μικροβιακής αντίστασης και των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Πάνω σε αυτό το θέμα θα κριθούν οι Διοικήσεις των νοσοκομείων».

Η Πρόεδρος του ΕΟΦ κα Κατερίνα Αντωνίου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Οργανισμός όπως:
Η επάρκεια και οι ελλείψεις παλαιών, αλλά χρήσιμων φαρμάκων στην αγορά αποτελούν ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο.
Οι Κλινικές Μελέτες: διαμόρφωση πρότασης νομοθετικών ρυθμίσεων σε συζήτηση με ΣΦΕΕ και ΠΕΦ για προσδιορισμό νέου κανονιστικού πλαισίου για τις κλινικές μελέτες. «Δεν πρέπει να χάνεται στην Ελλάδα ούτε μία κλινική δοκιμή!» δήλωσε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του ΕΟΦ.
Τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα: θα έπρεπε να υπάρχουν νοσοκομειακά πρωτόκολλα και θα πρέπει να λειτουργούν. Δεν προσθέτουμε νέα γραφειοκρατία και πρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ γενοσήμων, off patent, καινοτόμων φαρμάκων και φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ). «Ο εξορθολογισμός των δαπανών αποτελεί προτεραιότητα» είπε η κυρία Αντωνίου.
Τα ΦΥΚ: «τα ΦΥΚ είναι φάρμακα που ακολουθούν τις Κεντρικές Ευρωπαϊκές εγκρίσεις και πρέπει να μεριμνήσουμε για το σωστό χρόνο έγκρισης αυτών των φαρμάκων από τον ΕΟΦ, διευκολύνοντας τις διαδικασίες».

Η Πρόεδρος ΠΕΦΝΙ και Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΟΦ κα Δέσποινα Μακριδάκη τόνισε ότι η κρίση έχει πλήξει οικονομικά τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας. Ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός καλύπτει εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς.
Σε σύνολο 100 νοσοκομείων ΕΣΥ εργάζονται μόνο 250 Νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, (1 φαρμακοποιός για 270 κλίνες). Σε 50 νομαρχιακά νοσοκομεία έχουν μόνο με ένα φαρμακοποιό. Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί είναι επιφορτισμένοι και με την επιστημονική ευθύνη στη διαχείριση των προμηθειών σε ένα νοσοκομείο. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει διαγωνιστικές διαδικασίες και το κάθε νοσοκομείο επαφίεται στην έκπτωση που δίνει κάθε εταιρεία.
Πρέπει να γίνει κεντρική μηχανογράφηση όλων των νοσοκομείων και να συνδεθεί με το σύστημα της ΗΔΙΚΑ.
«Ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός εντός νοσοκομείων είναι οριζόντια κομμένος και πολλοί ασθενείς μετακινήθηκαν από τα νοσοκομεία στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) κ. Δημήτριος Πανταζής ανέφερε ότι το ζήτημα των ελλείψεων απασχολεί αρκετές χώρες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών. Το 80% των ελλείψεων στα νοσοκομεία, βάσει στοιχείων του FDA, οφείλονται σε ζητήματα παραγωγής. «Το ΙΦΕΤ μπορεί να συμβάλλει στην διευκόλυνση του ζητήματος των ελλείψεων, με προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι για το Ινστιτούτο» δήλωσε.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικών της Υγείας Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κα Μαίρη Γείτονα δήλωσε ότι «Βιώνουμε προβλήματα στο χώρο των Νοσοκομείων, όπως η διαχείριση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων, οριζόντια μέτρα που επιβάλλονται όπως το clawback και το rebate καθώς και η καθυστέρηση των πληρωμών των νοσοκομειακών χρεών. Ο έλεγχος στη Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη, μέσω πληροφοριακών συστημάτων είναι η βασική λύση αυτών των προβλημάτων».

Για το σοβαρό θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα μίλησε ο κ. Αντώνης Μαρκογιαννάκης, Κλινικός Φαρμακοποιός. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό».
Οι μειωμένοι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων οδηγούν σε μειωμένες παραγγελίες και άρα σε ελλείψεις των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ).
Η ίδρυση ειδικής μόνιμης επιτροπής του Υπουργείου για την ορθή εκτίμηση του κόστους των νοσοκομειακών φαρμάκων, η ενίσχυση του ΙΦΕΤ και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των ΦΥΚ είναι κάποια μέτρα που πρότεινε.

Η Φαρμακοποιός στο «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» Ν.Ε.Ε.Σ. κα Δήμητρα Γεννηματά αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των ελλείψεων στην Ευρώπη, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα είναι διασυνοριακό. «Απαιτείται μεγαλύτερη νομική διαφάνεια της ευθύνης των παραγωγών και χρήσιμη θα ήταν και μια Ετήσια Έκθεση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), πάνω στις ελλείψεις φαρμάκων σε χώρες της Ευρώπης».

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας κ. Ιωάννης Φίλος δήλωσε ότι: «έχουν καταναλωθεί πολλά χρήματα για πληροφοριακά συστήματα στα Νοσοκομεία, τόσα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέα Νοσοκομεία».

Ο κ. Ξενοφών Θειακός Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός ΕΣΥ και Δ/ντής Φαρμακείου Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία» τόνισε ότι η αλλαγή του δημογραφικού χάρτη στην Ευρώπη, λόγω του προσφυγικού, έχει αλλάξει τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη. Επίσης, ανέφερε ότι οι φαρμακευτικοί προϋπολογισμοί στα Νοσοκομεία έχουν μειωθεί σημαντικά, στα χρόνια των Μνημονίων. Από την άλλη πλευρά το Νοσοκομείο εξυπηρετεί βιβλιάρια Πρόνοιας για 10.000 άπορους ασθενείς κάθε χρόνο.

Ο κ. Ιωάννης Πετράκης, Market Access, Health Economics & Governmental Affairs Director, Head MCO Balkans, της Takeda Hellas αναφέρθηκε σε προτάσεις για την καλύτερη πρόσβαση ασθενών στο Νοσοκομειακό Φάρμακο. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας (ΑΤΥ) και σε ένα μηχανισμό αξιολόγησης της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης και ενδονοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής με σωστή στοχοθέτηση, για να αποφευχθούν φαινόμενα μεταφοράς κόστους μεταξύ των καναλιών διανομής. Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει εξοικονόμηση μέσω χρήσης σε γενόσημα και βιο-ομοειδή, για να απελευθερωθούν πόροι υπέρ των καινοτόμων θεραπειών.

Η Πρόεδρος ΠΕΣΠΑ κα Μαριάννα Λάμπρου εκπροσωπώντας 26 Συλλόγους Ασθενών με σπάνιες παθήσεις, δήλωσε ότι:
«Οι ασθενείς με σπάνιες παθήσεις θέλουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα μόλις 65 ορφανά φάρμακα που προορίζονται για τη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με σπάνιες παθήσεις».
Πρέπει να υπάρχει ενιαίος κατάλογος τιμολόγησης φαρμάκων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και να μην καταλήγουμε σε κοντόφθαλμα και στείρα μέτρα κοστολόγησης θεραπειών, που μπορεί να στερήσουν την ύπαρξη αναγκαίων θεραπειών.

Η κα Ελένη Κάκαλου, Αντιπρόεδρος ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες του οργανισμού, για να αυξηθεί η πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες «παραμελημένων» παθήσεων, καθώς και εμβολίων. Επίσης έθεσε θέμα μεταξύ ανισορροπίας κάλυψης όλων των απαραίτητων θεραπειών για όλους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη.

Ο κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ σημείωσε ότι ο ΕΟΠΥΥ διαχειρίζεται για φέτος 6,2 δις. εκ των οποίων 510 εκ. ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία και 50 εκ. ευρώ για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Επανασυγκροτείται η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για να διαπραγματευτεί όλα τα φάρμακα που αποζημιώνει ο Οργανισμός και για την τήρηση της εμπιστευτικότητας λειτουργίας για όλες τις συμφωνίες με τις εταιρείες.
«Πρόθεσή μας είναι κάποια στιγμή να καταργηθεί το clawback, αλλά όχι τα rebate που αφορούν έκπτωση επί των όγκων» ανέφερε.

Η κα Πετρούλα-Αναστασία Σαρτζετάκη, Πρόεδρος Επιτροπής Προμηθειών Υγείας δήλωσε ότι : «Οι προμήθειες των φαρμάκων στα Νοσοκομεία βασίζονται σε δύο στόχους. Στην επάρκεια και στις καλύτερες δυνατές τιμές». «Θα χρησιμοποιηθούν εργαλεία όπως οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί, για να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές» ανέφερε η Πρόεδρος της ΕΠΥ.
Ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης, Πρόεδρος ΣΦΕΕ ανέφερε «Οι κλινικές μελέτες μπορούν να διπλασιαστούν και να φτάσουν στο μισό της νοσοκομειακής δαπάνης, αλλά με μία προϋπόθεση: να έχουμε ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον και όχι αποφάσεις τύπου clawback που λαμβάνονται και νομοθετούνται αιφνιδιαστικά μέσα σε μία μέρα».

Ο κ. Δημήτρης Δέμος, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΠΕΦ τόνισε ότι «Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ νοσοκομειακού φαρμάκου και φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ιδιωτική αγορά. Η πλειοψηφία είναι ενέσιμα, πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και όχι άγνωστης προέλευσης».
«Από χώρα σε χώρα αλλάζουν τα μοντέλα εκπτωτικής πολιτικής. Στη Ελλάδα υπάρχει εμπειρία από τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς στις εκπτώσεις, αλλά πρέπει να λειτουργούν σωστά και οι διαγωνιστικές διαδικασίες της ΕΠΥ» σημείωσε.

Τέλος ο κ. Γιώργος Τσιακαλάκης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Διεκδίκησης Δικαιωμάτων του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» δήλωσε:
«Εκ μέρους των ασθενών ζητούνται πιο ρεαλιστικοί προϋπολογισμοί για την κάλυψη αναγκών για σημαντικά νοσοκομειακά φάρμακα, όπως τα αντιρετροϊκά».
Press Briefing για συμψηφισμούς και κλινικές μελέτες

Εντυπωσιακά στοιχεία για τους συμψηφισμούς και τις κλινικές μελέτες παρουσιάστηκαν σε press briefing που έγινε στο πλαίσιο του Συνεδρίου από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, Farmaindustria της Ισπανίας, κ. Javier Urzay και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κ. Πασχάλη Αποστολίδη.

Ο κ. Urzay δήλωσε ότι η Farmaindustria, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προχώρησαν στη θέσπιση ενός νέου συστήματος μηχανογράφησης των νοσοκομείων, όπου με τη χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων, κατόρθωσαν να μειώσουν σημαντικά τις μέρες αναμονής για πληρωμές, από 600 μέρες το 2012 σε 143 ημέρες το 2015, γεγονός που επέτρεψε να υπάρξει βιώσιμη λειτουργία του φαρμακευτικού κλάδου στη χώρα του. Ταυτόχρονα, ο κ. Urzay παρουσίασε στοιχεία για σημαντική ανάπτυξη των κλινικών μελετών στη χώρα του, αναφέροντας ότι η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που υιοθέτησε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις κλινικές μελέτες, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τις επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, τόνισε ότι μία κλινική μελέτη αποδίδει στην ελληνική οικονομία 250.000 ευρώ ως άμεση επένδυση, ενώ η συνολική επίπτωση στην οικονομία ανέρχεται στα 500.000 ευρώ. Αναδεικνύοντας το τεράστιο πρόβλημα της ελληνικής γραφειοκρατίας, σημείωσε ότι στο Βέλγιο, σε αντιδιαστολή με τη χώρα μας, υπάρχουν πέντε Επιτροπές Δεοντολογίας, που επιταχύνουν τις εγκρίσεις για κλινική έρευνα, ενώ αντιθέτως στην Ελλάδα υπάρχει μεν μία Επιτροπή Δεοντολογίας, αλλά παράλληλα υπάρχουν πάρα πολλά Επιστημονικά Συμβούλια ανά νοσοκομεία που αργούν να συνεδριάσουν, με αποτέλεσμα οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων να αποκλίνουν σημαντικά στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

 

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *