Οι φαρμακοποιοί στέλνουν μήνυμα διαμαρτυρίας στη Ευρώπη

Οι φαρμακοποιοί στέλνουν μήνυμα διαμαρτυρίας στη Ευρώπη

21/10/2015                                                                        17.30

 

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι Φαρμακοποιοί για την ανατροπή των μέτρων που έρχονται και πλήττουν την φαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού λαού.

Η άλωση του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων αποτελεί τον πρόδρομο για την άνευ όρων παράδοση της φαρμακευτικής περίθαλψης στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Το μήνυμα αυτό μεταφέρουν σε ολόκληρη την Ευρώπη οι Έλληνες φαρμακοποιοί.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, οι έλληνες φαρμακοποιοί θα αντιδράσουν σε αυτή την μεθόδευση κατά των φαρμακείων που αντίκειται στο ευρωπαϊκό και κοινοτικό δίκαιο.
Αναμένεται άμεσα να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη των προέδρων όλων των συλλόγων της χώρας, με στόχο την λήψη απόφασης για κινητοποιήσεις, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των Φαρμακοποιών.

Ήδη ο ΠΦΣ έχει ενημερώσει τους Συλλόγους για την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων έτσι ώστε οι κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν να είναι μεγάλες σε διάρκεια και συμμετοχή.
Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικές αλλαγές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή την ραγδαία επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών των χωρών σε συνάρτηση με την συνεχή αναγκαιότητα αύξησης των προϋπολογισμών υγείας, λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, την αύξηση των κρουσμάτων χρονίων ασθενειών και την ανάγκη για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Η φαρμακευτική αγορά αποτελεί το επίκεντρο των εξελίξεων λόγω του τεράστιου μεγέθους της. Σύμφωνα με τα επίσημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU), η οποία εκπροσωπεί τους συλλόγους 34 χωρών που αποτελούνται από 400.000 φαρμακεία και 170.000 φαρμακοποιούς, υπάρχουν πολλά πεδία νομικής δράσης όπως οι Οδηγίες για την επαγγελματική αναγνώριση, τα ψευδεπίγραφα φάρμακα, εργασιακού χρόνου, απελευθέρωσης, ΤΤΙP κ.λπ.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ έκανε εκτενή αναφορά στην Ευρωπαϊκή φαρμακευτική αγορά και στις επιπτώσεις που έχει η σημερινή κατάσταση στους ασφαλισμένους .
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 1ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Φαρμακοποιών που διοργάνωσε ο ΠΦΣ στην Αθήνα, καθημερινά επισκέπτονται τα φαρμακεία σε ολόκληρη την Ευρώπη 46.000.000 άτομα.

«Αποτελεί λοιπόν η επιστημονική αξία του φαρμακοποιού και η άριστη διασπορά των φαρμακείων σύμφωνα με το ισχύον σύστημα στην Ελλάδα, ένα δέλεαρ για εσωτερικά και εξωτερικά συμφέροντα. Η ιδιοκτησία του Φαρμακείου αποτελεί πεδίο διεκδίκησης επιχειρηματικών κεφαλαίων, ανέφερε ο κ. Λουράντος, για να συμπληρώσει πως αυτές οι πιέσεις ασκούνται και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία ακόμη και η Γερμανία»

« Η ουσιώδης διαφορά – τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ- είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό το καθεστώς μνημονίου. Η υποτιθέμενη απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, αντίκειται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ακόμη και σε αυτές τις οδηγίες της ΤΤΙP που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία υπηρεσιών υγείας», συμπλήρωσε.

«Το ευρωπαϊκό δίκαιο καταπατείται βάναυσα και καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να το κάνει ούτε με το πρόσχημα της χρηματοδότησης», είπε χαρακτηριστικά.
Η ευρωπαϊκή φαρμακευτική αγορά όμως μαστίζεται από πολλά προβλήματα λογω της ανάπτυξης του διαδικτύου αλλά και έλλειψης σαφούς κοινής πολιτικής όσον αφορά τα φάρμακα.

Στην Γαλλία έχουν θεσπισθεί πολύ αυστηροί νόμοι για την αποφυγή παράνομης πώλησης φαρμάκων. Όπως αναφέρθηκε στο 1ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο, στην χώρα αυτή δημιουργήθηκε, μια πλατφόρμα από τις Αστυνομικές Αρχές και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος προσέλαβε προσωπικό για να παρακολουθεί το διαδίκτυο. Μόλις διαπιστωθεί κάποια παράβαση αναφέρεται στην Πλατφόρμα και αυτομάτως ειδοποιείται η ΙΝΤΕΡΠΟΛ.
Μάλιστα πρόσφατα αποκαλύφθηκε μια τέτοια συγκεκριμένη υπόθεση που εξετάζει η Ιντερπόλ και αφορά ένα ολόκληρο δίκτυο που περνούσε από τη Μαυριτανία και από τη Γεωργία.

Παράλληλα η PGEU έχει ετοιμάσει ένα λογότυπο ασφαλείας τον οποίο εισηγείται στην υιοθέτηση του από όλα τα κράτη μέλη.

Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν και για τις χώρες της Ευρώπης οι ελλείψεις που προκαλούνται από το παράλληλο εμπόριο. Κύρια αιτία όπως ανέφερε ο κ. Λουράντος είναι οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών στις τιμές των φαρμάκων.

«Η φαρμακευτική αγορά βρίσκεται σε φάση μετάλλαξης Οι πρόσφατες επισκέψεις μας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μας έδειξαν πως η μοναδική αξία που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, είναι ο Επιστήμονας Φαρμακοποιός. Αυτή την αξία ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να σεβασθεί, όπως άλλωστε αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά», κατέληξε ο κ. Λουράντος.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *