Ολοκληρώθηκε το 10ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Marketing

Ολοκληρώθηκε το 10ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Marketing

17/2/2016                                                                                                                             11.05

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 10ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Marketing, με τίτλο «Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις, με τον ασθενή στο επίκεντρο», που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικού Marketing (Ε.Ε.Φα.Μ.) στις 10, 11 και 12 Φεβρουαρίου. Η προσέλευση στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών ήταν εντυπωσιακή, καθώς οι εγγεγραμμένοι σύνεδροι ξεπέρασαν τους 850. Μεταξύ αυτών, 200 senior στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών και πλήθος διακεκριμένων εκπροσώπων της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, συλλόγων ασθενών και Φορέων Υγείας.

Όπως φανερώνει και ο τίτλος, κεντρικός θεματικός άξονας της φετινής διοργάνωσης ήταν η διερεύνηση των προκλήσεων και των προοπτικών που αναδεικνύει η ενδυνάμωση της ασθενοκεντρικής κουλτούρας στο σύγχρονο, ταχύτατα μεταβαλλόμενο, επιχειρηματικό περιβάλλον. Κοινή παράμετρος σε όλα τα ζητήματα που εξετάστηκαν, ήταν ο βασικός εμπλεκόμενος στην αλυσίδα της Υγείας, ο ασθενής, ως ο τελικός αποδέκτης των φαρμακευτικών και ιατρικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, συζητήθηκαν θέματα που θα αποτελέσουν την προμετωπίδα στο σχεδιασμό των στρατηγικών φαρμακευτικού marketing των επόμενων ετών. Στο εναρκτήριο Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο «Ο δρόμος προς την ασθενοκεντρικότητα», παρουσιάστηκε ο σύγχρονος ρόλος του ασθενή στη λήψη των θεραπευτικών αποφάσεων, καθώς και η αναγκαιότητα βελτίωσης της επικοινωνίας ιατρού – ασθενή. Από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, παρουσιάστηκε η μεθοδολογία που μπορούν να ακολουθήσουν τα στελέχη marketing των φαρμακευτικών εταιρειών ώστε να δημιουργήσουν λύσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή και την υγεία των ασθενών.

Στο δεύτερο Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο «Τα δεδομένα καθημερινής κλινικής πρακτικής και η αξιοποίησή τους από τους ενδιαφερόμενους φορείς», αναδείχθηκε η σημασία που προσλαμβάνουν τα δεδομένα καθημερινής κλινικής στη διαμόρφωση της στρατηγικής προώθησης των φαρμακευτικών προϊόντων και στον κύκλο ζωής τους.

Τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, αναδείχθηκαν τα επίκαιρα ζητήματα της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας στο φαρμακευτικό marketing και ο νέος ρόλος του φαρμακοποιού στην παροχή της υγειονομικής φροντίδας. Κατά τη διάρκεια του τρίτου Στρογγυλού Τραπεζιού, με τίτλο «Το φαρμακευτικό marketing στη ψηφιακή εποχή», παρουσιάστηκε το πλαίσιο εφαρμογής του ψηφιακού marketing στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, και τονίστηκε η σημαντική συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας και της χρήσης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην προαγωγή της ασθενοκεντρικής νοοτροπίας.

Το επιστημονικό πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας έκλεισε με το Στρογγυλό Τραπέζι «Φαρμακοποιός και ασθενοκεντρικότητα», το οποίο ανέδειξε τις νέες ανάγκες του φαρμακοποιού, ως απόρροια του νέου του ρόλου ως συμβούλου παροχής υγειονομικής φροντίδας και ανάπτυξης της αυτοφροντίδας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης για νέα σκευάσματα και θεραπείες, αλλά και την εκπαίδευση σε τεχνικές πωλήσεων και επικοινωνίας με τους ασθενείς. Το συμπέρασμα που αναδείχθηκε από τη συζήτηση ήταν ότι η εκπαίδευση του φαρμακοποιού σε όλους τους παραπάνω τομείς, θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη για τη φαρμακοβιομηχανία, τον ασθενή και το φαρμακοποιό, καθώς θα συμβάλει εντέλει στην καλύτερη ενημέρωση και συμμόρφωση του ασθενή.

Οι εργασίες της τρίτης ημέρας του Συνεδρίου ξεκίνησαν με το Στρογγυλό Τραπέζι: «Marketing και field activity: Σήμερα-Αύριο». Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Ιατρικός Επισκέπτης του αύριο δεν θα έχει καμία σχέση με τον Ιατρικό Επισκέπτη της προηγούμενης δεκαετίας. Ο αυριανός σύμβουλος ιατρικής ενημέρωσης θα διαπνέεται από την «ασθενοκεντρική κουλτούρα» και θα μπορεί να οδηγεί τον ιατρό προς την ίδια κατεύθυνση. Θα χειρίζεται πολύ καλά όλες τις ψηφιακές τεχνικές και εργαλεία του αντικειμένου του, θα κατανοεί και θα διαχειρίζεται αναλύσεις και μοντέλα οικονομικού οφέλους και κυρίως, θα αναλαμβάνει ευθύνες και πρωτοβουλίες λειτουργώντας ως «επιχειρηματίας εντός της επιχείρησης».

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Συνεδρίου, με τίτλο «Καινοτομώντας με όχημα τη μάθηση», από τον ερευνητή και εκπαιδευτικό Κωνσταντίνο Βασιλείου, Συντονιστή των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και Διεθνών Συνεργασιών για την Εκπαίδευση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης. Το συνεδριακό κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την έννοια της «Εκπαιδευτικής Ρομποτικής», μια καινοτόμο ιδέα που συνέλαβε ο ίδιος και αφορά στη χρήση της ρομποτικής ως εργαλείο μάθησης και ανάπτυξης των δεξιοτήτων και των ταλέντων των μαθητών. «Σχολεία χωρίς τοίχους, μάθηση δίχως όρια» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση του έργου του, το οποίο προωθεί τη μάθηση μέσα από τη διασκέδαση και το παιχνίδι. Εκμεταλλευόμενος την έμφυτη τάση όλων των παιδιών να παρατηρούν το περιβάλλον τους και να επιδιώκουν την ενασχόληση με κάθε τι καινούριο, ο Κωνσταντίνος Βασιλείου έχει κατορθώσει να αναγάγει τη ρομποτική σε βασικό όχημα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η δράση του απευθύνεται σε μαθητές όλων των κοινωνικών στρωμάτων, αλλά δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε παιδιά από μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες, όπως Ρομά, μετανάστες, ή ανήλικοι τρόφιμοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα – αλλάζοντας επί της ουσίας τις ζωές αυτών των παιδιών.

Η αυλαία της διοργάνωσης έπεσε και φέτος με την Απονομή των Αριστείων Φαρμακευτικού Marketing, με τη βράβευση των δύο καλύτερων πρακτικών marketing των ετών 2014-2015 σε κάθε μία από τις κατηγορίες «Καλύτερη Καμπάνια Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ)», «Καλύτερη Καμπάνια Franchise – Επαναλανσαρίσματος Προϊόντος», «Καλύτερη Καμπάνια Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης Κοινού» και «Καλύτερη Καμπάνια Νέου Προϊόντος».

Το 1ο Αριστείο απονεμήθηκε:
Στη Servier Hellas για την κατηγορία «Καλύτερη Καμπάνια Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ)» για το Daflon 500
Στην MSD για τη συμμετοχή της στην κατηγορία «Καλύτερη Καμπάνια Franchise – Επαναλανσαρίσματος Προϊόντος» για το Inegy/Ezetrol «Για την καρδιά σου αξίζει να πέσεις πολύ χαμηλά»
Στην AbbVie Pharmaceuticals για την Καλύτερη Καμπάνια Ενημέρωσης / Ευαισθητοποίησης Κοινού και το Fashion. Uncovered
Στην Angelini Pharma Hellas για την Καλύτερη Καμπάνια Νέου Προϊόντος και το Pravafenix.

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *