«Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας»

«Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας»

31/3/2015                                                          09:35

 

Ήδη από τον 4ο π.Χ. αιώνα ο Κώος Ιατροφιλόσοφος, Ιπποκράτης, δίδασκε την αδιαμφισβήτητη αξία της υγιεινής διατροφής, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας». Σήμερα, περισσότερο από δύο χιλιετίες αργότερα, ύστερα από μια πληθώρα επιδημιολογικών μελετών και πειραματισμών με τις οποίες αποδεικνύεται περίτρανα η ορθότητα των ισχυρισμών του, δυστυχώς, οι αλληλένδετες επιδημίες παχυσαρκίας και διαβήτη βρίσκονται σε έξαρση, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.

Το αποτέλεσμα είναι μια μαζική στροφή προς την μεσογειακή/παραδοσιακή ελληνική διατροφή, η οποία πλέον υιοθετείται από μεγάλους οργανισμούς, επίσημες διατροφικές οδηγίες, αλλά και διατροφικά προϊόντα τα οποία τονίζουν την ελληνικότητά τους για να πείσουν τους καταναλωτές για την υψηλή διατροφική τους αξία.

Με αφορμή την κρισιμότητα της παρούσας κατάστασης, τo πρόγραμμα «Initiative for Productivity and Health Management», στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (HARVARD SCHOOL OF PUBLIC HEALTH) της Βοστώνης σε συνεργασίας με το PBS show “The Cooking Odyssey”, διοργάνωσαν διήμερο συνέδριο με θέμα «Μεσογειακή Διατροφή και Υγεία στον Χώρο Εργασίας». Οι συντελεστές του συμποσίου αποσκοπούσαν στο να δημιουργήσουν ένα επιτυχημένο πλέγμα ακαδημαϊκού συνεδρίου και μαγειρικής, έτσι ώστε να προωθήσουν περαιτέρω την υιοθέτηση της Ελληνικής Διατροφής, όχι μόνο στο χώρο εργασίας, αλλά και στις καφετέριες σχολικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των Η.Π.Α. Μάλιστα, μια έκθεση ελληνικού φαγητού/κρασιού που ακολούθησε του συνεδρίου, αποτέλεσε έναν ακόμη αρωγό για να προαχθεί η φήμη των ελληνικών προϊόντων, καθώς και να ενισχυθεί η Ελλάδα σαν τουριστικός προορισμός στο αμερικανικό κοινό.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρουσίαση της αξίας της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής στους σύνεδρους, οι οποίοι προέρχονταν από 9 διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο, καθώς επίσης και αντιπροσωπευτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Αξιοσημείωτη ήταν η εκπροσώπηση 13 διαφορετικών πανεπιστημίων όπως το Harvard, John Hopkins’s, University of Pennsylvania, από μια πληθώρα επαγγελματιών με διαφορετικές ειδικεύσεις και ενδιαφέροντα, όπως γιατροί, διαιτολόγοι, αστυνομικοί, πυροσβέστες, προπονητές. Παράλληλα η συμμετοχή αντιπροσώπων κολοσσιαίων εταιριών όπως Proctor & Gamble, General Electric, Johnson & Johnson διεύρυνε ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον για τα δρώμενα του συνεδρίου από διαφορετικές οπτικές.

Το διήμερο επιστημονικό συνέδριο στην Βοστώνη το οποίο στεύθηκε από αδιαμφισβήτητη επιτυχία, επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην αναφορά τριών πυλώνων που περιβάλλουν την ελληνική διατροφή· την ιστορία, την κουλτούρα και τις ατράνταχτες επιστημονικές αποδείξεις υπέρ της.

Την αναμφίβολη υπεροχή της Μεσογειακής Διατροφής στο τρέχων πολυσύνθετο πλέγμα των προτεινόμενων υγιεινών διατροφών, τόνισε και ο διακεκριμένος καθηγητής Διατροφής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Dr.Walter Willett, επισημαίνοντας τα αποτελέσματα επιδημιολογικών ερευνών που ξεκάθαρα επαναβεβαιώνουν πως, ενώ και άλλες διατροφικές συνήθειες μπορεί να είναι υγιεινές, η μεσογειακή /παραδοσιακή ελληνική διατροφή αποτελεί την κορυφή, την «Rolls Royce» κάθε υγιεινής διατροφής, σχετιζόμενη με καλύτερη υγεία γενικά, αλλά και με μακροζωία και θετικά αποτελέσματα στην έκβαση χρόνιων παθήσεων.

Ήρθε λοιπόν η στιγμή να πιστέψουμε όλοι μαζί στην διατροφή μας, ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εθνικού μας πλούτου και να το αξιοποιήσουμε ως περίτρανη απάντηση στην οδυνηρή ελληνική κρίση.

 

Πηγή: The Huffington Post Greece

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *