Φαρυγγίτιδα: Μία από τις σημαντικότερες αιτίες πόνου στο λαιμό

Φαρυγγίτιδα: Μία από τις σημαντικότερες αιτίες πόνου στο λαιμό

29/4/2015                                                                                        13:49

 

Ο πόνος στο λαιμό είναι ένας από τους κυριότερους λόγους επίσκεψης στο γιατρό. Η φαρυγγίτιδα συγκεριμένα προκαλείται από διάφορους μικροοργανισμούς και είναι από τις σημαντικότερες αιτίες πόνου στο λαιμό και μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των μελών μιας οικογένειας.

Η φαρυγγίτιδα είναι η φλεγμονή του φάρυγγα που είναι μια κοιλότητα ανώμαλου σχήματος. Μπροστά επικοινωνεί με τη στοματική κοιλότητα και από πάνω με τις ρινικές κοιλότητες. Προς τα κάτω και μπροστά επικοινωνεί με το λάρυγγα ενώ προς τα κάτω και πίσω με τον οισοφάγο. Από το φάρυγγα διέρχονται ο αέρας, η τροφή και τα υγρά.

Οι ιοί που προκαλούν μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος είναι η αιτία των περισσότερων περιπτώσεων. Ο ιός του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης, της λοιμώδους μονοπυρήνωσης (ιός του Epstein-Barr), οι αδενοϊοί και ο ιός του AIDS (HIV) όπως και άλλοι μπορούν να προκαλέσουν φαρυγγίτιδα. Τα βακτηρίδια που δυνατόν να προκαλέσουν φαρυγγίτιδα είναι οι στρεπτόκοκκοι της ομάδας Α, τα χλαμύδια της πνευμονίας (chlamydia pneumoniae), ο γονόκοκκος, το κορυνεβακτηρίδιο (corynebacterium) και άλλα.

Τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας είναι πόνος και τσούξιμο στο λαιμό, δυσφορία, πυρετός, πονοκέφαλος, διόγκωση των λεμφαδένων του λαιμού, δυσκολία και πόνος στην κατάποση, μυϊκοί πόνοι, μύτη που τρέχει ενώ  ακόμα και οι αμυγδαλές μπορούν να επηρεαστούν, να μολυνθούν και να διογκωθούν. Τα παιδιά είναι δυνατόν να παρουσιάσουν σοβαρότερη μορφή της ασθένειας με δυσκολίες στην αναπνοή, δυσκολίες στην κατάποση, δυνατό πονοκέφαλο, εμετούς και βήχα και στις περιπτώσεις αυτές επιβάλλεται άμεση συμβουλή από το γιατρό.

Για τις φαρυγγίτιδες που οφείλονται σε ιούς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και δεν χρειάζονται αντιβιοτικά. Οι ιογενείς φαρυγγίτιδες είναι οι συχνότερες και συνήθως αποθεραπεύονται μετά από την παρέλευση 10 ημερών. Στις φαρυγγίτιδες ωστόσο που προκλήθηκαν από βακτηρίδια χρειάζονται αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά που θα επιλεγούν εξαρτώνται από το είδος του βακτηριδίου που προκάλεσε τη νόσο.

Ορισμένα γενικά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στις φαρυγγίτιδες οποιασδήποτε αιτιολογίας είναι η ξεκούραση, το να πίνετε άφθονα υγρά, οι γαργάρες με αλμυρό νερό, η σωστή διατροφή αλλά και η φροντίδα για καλή ποιότητα του αέρα.

 

Πηγή: Donna.gr

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *