Φύκια στην υπηρεσία του ανθρώπινου σώματος και της επούλωσης πληγών

Φύκια στην υπηρεσία του ανθρώπινου σώματος και της επούλωσης πληγών

15/4/2015                                            11:30

 

Το οξυγόνο είναι απαραίτητο σε κάθε στάδιο της επούλωσης πληγών. Ο κύριος διανομέας οξυγόνου στο σώμα είναι το αίμα. Για τις περιπτώσεις όμως που το αίμα, και κατά συνέπεια το οξυγόνο, αδυνατεί να φτάσει στην περιοχή που το έχει ανάγκη, μία ερευνητική ομάδα από τη Γερμανία και τη Χιλή προτείνει μία πρωτότυπη λύση: Φύκια στην υπηρεσία του ανθρώπινου σώματος, με σκοπό να παράξουν τοπικά οξυγόνο μέσα από τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Η θεραπεία χρόνιων πληγών απορροφά τo 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υγεία, αφού οι ασθενείς, οι οποίοι είναι συνήθως ηλικιωμένοι, καπνιστές και πάσχουν από διαβήτη, χρειάζεται να επισκέπτονται το νοσοκομείο κάθε εβδομάδα για αρκετά χρόνια για να υποβάλλονται σε θεραπείες. «Σκεφτήκαμε, αντί να μεταφέρουμε το οξυγόνο στην πληγή μέσω του αέρα ή να περιμένουμε τα αιμοφόρα αγγεία να αναπτυχθούν ξανά στην περιοχή, να δημιουργήσουμε κύτταρα που παράγουν μόνα τους οξυγόνο» λέει ο επικεφαλής της έρευνας Τομάς Εγκάνια από το Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Χεριού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Μονάχου (TU München) και το Kέντρο Ελέγχου του Γονιδιώματος FONDAP της Χιλής. «Ετσι καταλήξαμε σε μία προφανέστατη σκέψη, να επιστρατεύσουμε φυτικά κύτταρα, τα οποία, μέσω της φωτοσύνθεσης, παράγουν οξυγόνο. Δεν χρειάστηκε λοιπόν να κατασκευάσουμε κάποιο νέο κύτταρο, απλά εκμεταλλευτήκαμε τα ίδια τα κύτταρα που χρησιμοποιεί η φύση γι’ αυτό τον σκοπό», λέει ο δρ Εγκάνια.

Στην αναγεννητική ιατρική, μια μέθοδο που χρησιμοποιείται συχνά στην επούλωση πληγών, είναι τα τρισδιάστατα ικριώματα κολλαγόνου. Το υλικό αυτό που μοιάζει με σφουγγάρι, λειτουργεί ως σκελετός μέσα στο οποίο αναπτύσσεται ο περιβάλλων ιστός, και ο οποίος, αφού επιτελέσει τον ρόλο του, απορροφάται από τον οργανισμό. Εάν για παράδειγμα υπάρχει μία οπή στο δέρμα και τοποθετηθεί μέσα σε αυτή ένα «σφουγγάρι» κολλαγόνου στο σχήμα του τραύματος, διευκολύνεται η φυσική αναγέννηση του δέρματος στην περιοχή. Ενα όμως από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επιτυχημένη αναγέννηση του ιστού είναι η καθυστερημένη αιμάτωση της πληγείσας περιοχής.

Την οξυγόνωση της πληγής χωρίς την παρουσία αίματος προσπαθεί να πετύχει η ερευνητική ομάδα του δρος Εγκάνια, που πρόσθεσε στο ικρίωμα κολλαγόνου φυτικά κύτταρα που προέρχονται από το φύκος Chlamydomonas reinhardtii. Παρέχοντας μία πηγή φωτός, τα φυτικά κύτταρα αρχίζουν να φωτοσυνθέτουν και να παράγουν οξυγόνο έως ότου αποκατασταθεί η κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή. «Δεν είναι δύσκολο να ρίξουμε φως ακόμα και μέσα στο σώμα. Για παράδειγμα, έπειτα από μία καρδιακή προσβολή θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν τέτοια φωτοσυνθετικά υλικά μαζί με μία μικρή λάμπα led», λέει ο δρ Εγκάνια.

Παρότι το φωτοσυνθετικό αυτό υλικό φαίνεται να είναι ασφαλές, η επιστημονική ομάδα δεν έχει καταφέρει ακόμα να αποδείξει ότι η επούλωση με τη βοήθεια αυτής της μεθόδου είναι γρηγορότερη και καλύτερη. «Είναι σίγουρα ένα ενδιαφέρον πρώτο βήμα. Ο δρόμος όμως είναι ακόμα μακρύς» λέει ο δρ Παπαδόπουλος, ο οποίος, καθηγητής επίσης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, γνωρίζει λεπτομερώς την ερευνητική αυτή προσπάθεια. «Εάν η μέθοδος αποδειχθεί αποτελεσματική, μπορεί να εφαρμοστεί σε έλκη, σε εγκαύματα, ακόμα και στην αποκατάσταση οστών».

«Φοβάμαι ότι ο μόνος τρόπος να αποδείξουμε την αποτελεσματικότητά του είναι σε ανθρώπους-ασθενείς» λέει ο δρ Εγκάνια, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει τα απαραίτητα πρωτόκολλα, ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια να ξεκινήσει τις δοκιμές αυτής της θεραπείας σε ασθενείς που έχουν εξαντλήσει κάθε άλλη θεραπευτική επιλογή και η μόνη λύση είναι ο ακρωτηριασμός κάποιου από τα άκρα τους.«Υπάρχουν στη φύση κάποια ζώα που φωτοσυνθέτουν, αποδεικνύοντας ότι η φωτοσύνθεση είναι συμβατή με το ζωικό βασίλειο» λέει ο δρ Εγκάνια. «Δεν υπάρχει κάτι που να αποτρέπει τον άνθρωπο από το να φωτοσυνθέσει, έστω και τοπικά για λίγες εβδομάδες».

 

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.