Σε χαμηλά επίπεδα η κατανάλωση των γενοσήμων, αύξηση των πρωτοτύπων φαρμάκων

Σε χαμηλά επίπεδα η κατανάλωση των γενοσήμων, αύξηση των πρωτοτύπων φαρμάκων

29/10/2015                                                                           18.00

 

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Νίκο Πολύζο η χρήση των γενοσήμων, παρά τα μέτρα προώθησης τους κατά τη διετία 2013-2014, δεν αυξήθηκε. Αντιθέτως αυξήθηκε και μάλιστα κατά 50% η χρήση των πρωτότυπων φαρμάκων
Τα δεδομένα της έρευνας αντλήθηκαν από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τα βασικά ευρήματα όσον αφορά τα γενόσημα ήταν:

• Η κατανάλωση γενοσήμων στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη παραμένει στάσιμη. Το 2013, ήταν 17%, ενώ πέρσι αυξήθηκε στο 20%.

• Εκείνο που πρέπει να προβληματίσει τους ιθύνοντες είναι ότι αυξάνεται κατακόρυφα η χρήση πρωτοτύπων σκευασμάτων από 37% το 2013 σε 59% το 2014. Γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι είχαμε σημαντική υποκατάσταση φθηνών φαρμάκων από νεότερα ακριβότερα.

• Πάντως, σε επιμέρους θεραπευτικές κατηγορίες η διείσδυση γενοσήμων είναι αρκετά υψηλή, ξεπερνώντας το 40%, όπως π.χ. στα φάρμακα κατά των λιπιδίων (στατίνες). Πράγμα που πρέπει να αναλυθεί διεξοδικά, ώστε να αξιοποιηθεί το παράδειγμά τους και σε άλλες κατηγορίες.

• Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το ποσοστό των γενοσήμων είναι επίσης χαμηλό (μόνο 30%). Η μελέτη ανέδειξε ότι το 80% των δαπανών των νοσοκομείων για φάρμακα αφορούν μόλις 100 από συνολικά περίπου 1.000 δραστικές ουσίες. Επίσης, το 80% του ετήσιου προϋπολογισμού αφορά 33 μεγάλα νοσοκομεία. Συνεπώς εκεί πρέπει να επικεντρωθούν κατά προτεραιότητα οι προσπάθειες για έλεγχο των δαπανών.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η όποια πολιτική προώθησης των γενοσήμων έχει αποτύχει παταγωδώς. Διότι πολύ απλά δεν έχουμε κίνητρα για τη χρήση γενοσήμων για γιατρούς και φαρμακοποιούς, καθώς ΕΟΠΥΥ, γιατροί και φαρμακοποιοί «χάνουν» από τη χρήση γενοσήμων.
Ο ΕΟΠΥΥ πρακτικά «κερδίζει» από τη συνταγογράφηση πρωτοτύπων. Διότι με το ισχύον οριζόντιο rebate του 9%, πρακτικά όσο πιο ακριβό είναι ένα φάρμακο, τόσο φθηνότερα στοιχίζει στον ΕΟΠΥΥ!

Επίσης, οι φαρμακοποιοί δεν έχουν κανένα οικονομικό κίνητρο να προωθήσουν ένα πιο οικονομικό σκεύασμα στον ασθενή. Αντιθέτως, προωθώντας ένα πιο ακριβό, έχουν όφελος, εισπράττοντας μεγαλύτερη συμμετοχή από τον ασθενή.

Με το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, οι γιατροί δεν έχουν έλεγχο του φαρμάκου, που συνταγογραφούν παρά μόνο αν γράψουν κάποια δραστική που δεν έχει γενόσημα.
Γι’ αυτό στην πράξη βλέπουμε ότι αυξήθηκε κατακόρυφα η συνταγογράφηση πρωτοτύπων φαρμάκων. Άρα, είναι επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων, που να μην επιτρέπει στο γιατρό να συνταγογραφεί εύκολα πρωτότυπα σκευάσματα.

 

Πηγή: Virus.com.gr

 

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *