Γιατί ο καφές δεν είναι ανθυγιεινό ρόφημα

Γιατί ο καφές δεν είναι ανθυγιεινό ρόφημα

19/5/2015                                              12:25

 

Σε άρθρο του στην «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο δρ Aaron E. Carroll, καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα γράφει ότι ο καφές επί δεκαετίες είχε την φήμη ενός ανθυγιεινού ροφήματος, αλλά η ιατρική έρευνα δείχνει ότι ο μαύρος, σκέτος καφές κάνει ακριβώς τα αντίθετα απ’ ό,τι τον κατηγορούν.

Μόλις πέρυσι, η ανασκόπηση 36 μελετών στις οποίες είχαν συμμετάσχει πάνω από 1,27 εκατομμύρια εθελοντές, έδειξαν πως όσοι έπιναν μέτριες ποσότητες καφέ, δηλαδή 3-5 φλιτζάνια την ημέρα, είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Μερικά χρόνια νωρίτερα, η συνδυασμένη ανάλυση 11 μελετών που διεξήχθησαν σε σχεδόν 480.000 εθελοντές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 2-6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Κατά τον ίδιο τρόπο, μία άλλη πρόσφατη μετανάλυση έδειξε πως η μέτρια κατανάλωση μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Η κατανάλωση έπρεπε να φτάσει τα 10 φλιτζάνια την ημέρα για να αρχίσει να διαφαίνεται κάποια αρνητική συσχέτιση.

Τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν πως πρέπει να πίνουμε καφέ για να είμαστε υγιείς. Ωστόσο οι μέτριες ποσότητες του καφέ σχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά από κάθε είδους καρδιαγγειακή πάθηση, σε αντίθεση με ό,τι φοβάται πολύς κόσμος. Ακόμα, δε, και όσοι κάνουν υπερκατανάλωση καφέ, έχουν ελάχιστες αν όχι ανύπαρκτες, παρενέργειες.

Ωστόσο «το θέμα δεν είναι μόνο τα καρδιαγγειακά. Πρέπει να δούμε τι γίνεται με άλλα νοσήματα, όπως ο καρκίνος», γράφει ο δρ Carroll. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν μεμονωμένες αναφορές για πιθανές θετικές συσχετίσεις, αλλά οι περισσότερες από αυτές εξαφανίζονται μόλις οι μελέτες αξιολογηθούν συνολικά. Στον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο του μαστού, οι μελέτες έδειξαν πως δεν υπάρχουν αρνητικές εκβάσεις, ενώ στον καρκίνο του πνεύμονα τα δεδομένα που δείχνουν ότι ίσως αυξάνει τον κίνδυνο αφορούν μόνο τους καπνιστές και οι ίδιοι οι ερευνητές λένε πως είναι τόσο ισχυρή η αρνητική επίδραση του καπνίσματος, ώστε τα ευρήματά τους πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνει τους δείκτες της ηπατικής λειτουργίας, μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της κιρρώσεως του ήπατος, βελτιώνει την ανταπόκριση στην αντιϊική θεραπεία για ηπατίτιδα C και ωφελεί τους ασθενείς με λίπος στο ήπαρ. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο νόσου του Πάρκινσον και εκφύλισης των νοητικών λειτουργιών, ενώ σχετίζεται και με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως τύπου 2 διαβήτη.

«Όλ’ αυτά δεν σημαίνουν πως θα πάμε στο άλλο άκρο και θα δίνουμε καφέ στα παιδιά ή στις εγκύους, ούτε ότι θα αρχίσουμε να πίνουμε καφέ με τον τόνο. Οι υπερβολές σε οτιδήποτε βλάπτουν», τονίζει ο δρ Carroll και συνεχίζει: «Απλώς, ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τον καφέ ως κάτι που πρέπει να περιορίσουμε. Όταν είναι σκέτος, μπορεί να αποτελεί τμήμα μιας υγιεινής διατροφής, πιθανώς παρέχοντας περισσότερα οφέλη από οποιοδήποτε άλλο ρόφημα καταναλώνουμε».

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *