Ανακαλύφθηκε ομάδα γονιδίων που προδιαθέτουν σε αλκοολισμό

Ανακαλύφθηκε ομάδα γονιδίων που προδιαθέτουν σε αλκοολισμό

5/12/2014         10:45

Ο αλκοολισμός είναι τελικά θέμα γονιδίων υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές, επιβεβαιώνοντας τις εικασίες ότι η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι κληρονομική.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Molecular Psychiatry, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τέξας, με επικεφαλής τον Δρ Άντρον Χάρις, εντόπισαν το γονιδιακό δίκτυο που κάνει ορισμένα άτομα πιο ευάλωτα στο αλκοόλ.

Συγκρίνοντας δείγματα εγκεφαλικού ιστού από αλκοολικούς και μη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια συγκεκριμένη ομάδα γονιδίων ευθύνεται για την εξάρτηση από τον αλκοόλ. Η συγκεκριμένη γονιδιακή ομάδα εντοπίστηκε μόνο σε άτομα που έπασχαν από αλκοολισμό.

«Αυτά τα νέα στοιχεία αποτελούν την ισχυρότερη απόδειξη μέχρι σήμερα ότι συγκεκριμένα γονίδια καθορίζουν την εξάρτηση από το αλκοόλ. Τώρα λοιπόν έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα αυτών των γενετικών στοιχείων που σχετίζουν την εξάρτηση από το αλκοόλ με συγκεκριμένες εκφράσεις στον γενετικό κώδικα», εξηγεί ο Δρ Χάρις.

Η μελέτη ενδεχομένως να συντελέσει στο εγγύς μέλλον στον σχεδιασμό νέων θεραπειών του αλκοολισμού, αλλά και καλύτερης διάγνωσης των ανθρώπων με επιρρέπεια στην κατάχρηση και εξάρτηση από το αλκοόλ.

«Ελπίζουμε η μελέτη μας να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον αλκοολισμό βοηθώντας στην αποδόμηση της πολυπλοκότητας που κρύβει, με στόχο καλύτερες φαρμακευτικές θεραπείες», συμπληρώνει ο Δρ Σον Φάρρις, που συμμετείχε στην έρευνα.

Αν και υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα για την θεραπεία του αλκοολισμού, δυστυχώς τα αποτελέσματά τους δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά.

Ο αλκοολισμός είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου, υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου. Σε οξεία μορφή προκαλεί ηπατική βλάβη, κίρρωση και τελικά θάνατο.

ΠΗΓΗ: In.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Molecular Psychiatry

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *