Η γυμναστική μπορεί να κάνει πιο ανεκτή τη χημειοθεραπεία για τον καρκίνο

Η γυμναστική μπορεί να κάνει πιο ανεκτή τη χημειοθεραπεία για τον καρκίνο

28/4/2015                                                                     12:14

 

Επιστήμονες από την Ολλανδία αναφέρουν ότι η συστηματική γυμναστική μπορεί να κάνει πιο ανεκτή τη χημειοθεραπεία για τον καρκίνο, περιορίζοντας την κόπωση και τη ναυτία που συχνά τη συνοδεύουν. Το γεγονός αυτό είναι αρκετά σημαντικό αφού έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες να απαιτηθεί μείωση της δόσης της χημειοθεραπείας προκειμένου να γίνει καλύτερα ανεκτή στις ασθενείς, προσθέτουν. Για την ακρίβεια ακόμα και λίγες ασκήσεις στο σπίτι, μπορούν να ωφελήσουν, λένε οι ερευνητές από το Ολλανδικό Ίδρυμα Καρκίνου.

Η κόπωση αποτελεί μία πολύ συνηθισμένη ανεπιθύμητη ενέργεια των αντικαρκινικών θεραπειών, προσβάλλοντας ποσοστό έως και 90% των ασθενών που υποβάλλονται σε αυτές. Η εμφάνισή της μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα, διότι συχνά επηρεάζει τον ασθενή τόσο νοητικά, όσο ψυχικά αλλά και συναισθηματικά, δυσχεραίνοντας κάθε πλευρά της καθημερινότητάς του. Ακόμα η ναυτία είναι πολύ συνηθισμένη ανεπιθύμητη ενέργεια της χημειοθεραπείας και συχνά είναι ανυπόφορη, με συνέπεια πολλοί ασθενείς να χρειάζονται αναπροσαρμογή της δόσης των φαρμάκων που τους χορηγούνται.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ογκολογίας» (JCO), διεξήχθη σε ομάδα 230 γυναικών με καρκίνο του μαστού, οι οποίες υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία και για τους σκοπούς της μελέτης. Τα οφέλη από την άσκηση ήταν ξεκάθαρα, γράφουν οι ερευνητές. Σε αυτές τις γυναίκες μόνο το 12% χρειάστηκε τελικά αναπροσαρμογή της δόσης της χημειοθεραπείας εξαιτίας των ανεπιθύμητων ενεργειών της, ενώ σε όσες δεν γυμνάζονταν καθόλου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 34%.

«Κατά το παρελθόν, συνιστούσαμε στους ασθενείς που υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία να αποφεύγουν την σωματική καταπόνηση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Νιλ Άαρονσον, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. «Τώρα πια ξέρουμε ότι γι’ αυτούς τους ασθενείς το καλύτερο είναι να παραμένουν όσο το δυνατόν πιο δραστήριοι.»

 

Πηγή: TA NEAonline

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *