Η αναθέρμανση του ρυζιού εγκυμονεί κινδύνους

Η αναθέρμανση του ρυζιού εγκυμονεί κινδύνους

7/4/2015                                                                        1:40

 

Πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να καταναλώνουμε ξαναζεσταμένο το φαγητό το οποίο έχουμε παρασκευάσει την προηγούμενη μέρα. Ωστόσο, κάτι το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι η πρακτική αυτή, είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη, υπό συνθήκες, και ιδιαίτερα στην περίπτωση του ξαναζεσταμένου ρυζιού, καθώς εγκυμονεί το ενδεχόμενο της τροφικής δηλητηρίασης.

Συγκεκριμένα, το ρύζι, πριν μαγειρευτεί, μπορεί να περιέχει σπόρια του Bacillus cereus, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Μετά το μαγείρεμα, μερικά από τα σπόρια αυτά μπορεί να επιβιώσουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, στην περίπτωση που το ρύζι αφεθεί αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, αυτά να αναπτυχθούν σε βακτήρια που θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται, παράγοντας τοξίνες.

Όσο περισσότερο αφήνετε το μαγειρεμένο ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο πιθανό είναι τα βακτήρια και οι τοξίνες να το κάνουν ακατάλληλο προς κατανάλωση. Στην περίπτωση που καταναλωθεί, τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης, όπως εμετός και διάρροια, θα αρχίσουν να εκδηλώνονται 1 έως και 5 ώρες αργότερα, με διάρκεια όχι μεγαλύτερη από 24 ώρες.

Ιδαίτερη προσοχή για να αποφύγετε τέτους είδους συμπτώματα δώστε στα εξής:

– Ιδανικά σερβίρετε το ρύζι αμέσως μετά το μαγείρεμα

– Βάλτε το ρύζι στο ψυγείο μετά από μία ώρα ή αμέσως μόλις κρυώσει

– Κρατήστε το ρύζι στο ψυγείο για μία ημέρα το πολύ

– Πάντα να ζεσταίνετε μέχρι το σημείο που θα βγάζει καυτό ατμό

– Απαγορεύεται να το αναθερμάνουμε περισσότερο από μία φορά

 

 

Πηγή: www.onmed.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.