Η άπνοια βοηθά πιθανώς την εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ

Η άπνοια βοηθά πιθανώς την εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ

26/4/2015                                                                                  10:30

 

Σύμφωνα με νέα μελέτη της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εμφανίζονται μία δεκαετία νωρίτερα γνωσιολογικά προβλήματα σε όσους ηλικιωμένους υποφέρουν από υπνική άπνοια, δείγμα της οποίας είναι το έντονο ροχαλητό, παρά σε όσους συνομηλίκους τους δεν πάσχουν από τη νόσο ή χρησιμοποιούν ειδικές συσκευές καταπολέμησής της,

Μεταξύ ηλικιωμένων ατόμων που εμφανίζουν ελαφρά γνωσιολογικά προβλήματα ή πρώιμα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ, όσοι έπασχαν από υπνική άπνοια εμφάνισαν τα παραπάνω προβλήματα σε ηλικία 77 ετών, κατά μέσον όρο, ενώ όσοι τα αντιμετώπισαν με ειδικές μάσκες άπνοιας εμφάνισαν τα προβλήματα αυτά στα 90 τους. «Η μελέτη μας δεν έδειξε ότι το ροχαλητό προκαλεί άνοια. Διαπιστώσαμε, όμως, ότι όσοι ανέφεραν ότι πάσχουν από υπνική άπνοια, την οποία δεν είχαν αντιμετωπίσει, εμφάνισαν άνοια ή Αλτσχάιμερ νωρίτερα», λέει ο δρ Ρικάρντο Οσόριο, επικεφαλής της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Νευροχειρουργικής.

«Η υπνική άπνοια αφορά κυρίως τους άνδρες, αν και οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ενισχύεται και μεταξύ γυναικών, ενώ τείνει να εμφανίζεται και σε μεσήλικες. Η πλειονότητα των κρουσμάτων, όμως, αφορούν ηλικιωμένα άτομα», λέει ο δρ Οσόριο. Η άπνοια, που προκαλείται από έλλειψη οξυγόνου, ίσως βοηθά στην εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

 

Πηγή: Η Καθημερινή

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *